Протест радника у Љубљани

Словеначки синдикати организовали протест у Љубљани, захтевајући повећање најниже плате на 600 евра и повлачење спорних предлога о повећању границе за одлазак у пензију. Организатори процењују да се на скупу окупило око 30.000 људи.

Седам словеначких синдикалних организација, под слоганом "За достојанство човека", организовале су протест на Прешерновом тргу у центру Љубљане. Радници захтевају да се најнижа плата у Словенији повећа за 30 одсто и да се повуку спорни предлози о реформи пензијског система.

Синдикалци траже да минимална зарада буде повећана на 600 евра и да влада одустане од плана да повиси границу за одлазак у пензију на 65 година старости. У Словенији, по важећим прописима, мушкарци испуњавају услов за пензију са 58 а жене са 56 година живота.

"Упркос претњама отказом, наставићемо да захтевамо да минималне плате буду повећане на 600 евра", истакла је на скупу Даворка Прегл, представница за јавност радничких синдиката и додала да ће демонстранти истрајати и на захтеву да влада одустане од реформе пензионог система.

Председник Савеза слободних синдиката Словеније (ЗССС) Душан Семолич је изјавио да данашње масовне демонстрације представљају снажну поруку влади да мора да предузме мере које ће у кратком року омогућити да радници живе боље.

"Порука коју демонстранти шаљу, биће довољно јасна да је влада чује", нагласио је Семолич.

Радницима из свих делова земље придружили су се и студенти и пензионери, а организатори су навели да се у Љубљани окупило око 30.000 људи. На скуп је пристигло око 150 аутобуса из целе земље. Солидарност и подршку словеначким радницима пружило је и неколико синдикалних организација из других земаља.

Словенија, једна од најбогатијих чланица Европске уније међу бившим комунистичким земљама, забележила је, пре рецесије, најбржи раст међу чланицама еврозоне. Земља је, међутим, озбиљно погођена светском економском кризом, због велике зависности од извоза.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи