ХРТ у јутарњем програму рекламирао "Мит о Јасеновцу"

У јутрошњој емисији "Добро јутро, Хрватска" на ХРТ-у је представљен "Фестивал домољубног филма 'Гордан Ледерер'", а током представљања, водитељка је рекламирала ревизионистичку књигу и филм "Мит о Јасеновцу", као и филм Јакова Седлара "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018".

Портал Индекс је уз оцену "скандалозно" пренео да је графичко решење филма "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018", слично америчком споменику "Маунт Рашмор", на којем се изнад хрпе пожутелих лобања налазе ликови Александра Карађорђевића, Светозара Прибићевића, Милорада Пуповца и Александра Вучића.

У студију су седели аутор фестивала Маријан Цапек и потпредседник Удружења хрватских добровољаца "домовинског рата" Смиљан Томашевић.

Цапек је, представљајући затим програм фестивала, набројао филмове међу којиме су и наслови "Штафета смрти" и "Др Фрањо Туђман – јунак домовинског рата". Након њега, Томашевић је наставио листу филмова – "Крвава берба грожђа", "Овчара – неиспричана прича", "Јазовка", "Број 55".

Посебно је издвојио премијеру Седларовог филма "Сто година србијанскога терора у Хрватској 1918–2018" у Запрешићу.

Након његовог излагања, јавила се водитељка истичући други наслов.

"Ту је и 'Мит о Јасеновцу'  од Романа Лељака. Драго ми је да сте и њега укључили, он је пуно истраживао о овоме, тако да ће бити занимљиво погледати његова два филма", рекла је водитељка.

На то јој је Томашевић одговорио да верује да је друштво у Хрватској зрело и да може да се суочи с прошлошћу.

"Треба ићи с истином и крајње је време да се не делимо на леве и десне и да морамо прихватити прошлост онакву каква јесте", рекао је Томашевић.

Индекс је, како наводи, о целом случају послао питање ХРТ-у. Портал истиче да књига "Мит о Јасеновцу" релативизује фашизам, умањује број жртава логора и показује симпатије према усташком покрету и НДХ.

Челници Самобора и Чаковца већ су се оградили од приказивања овог филма и оштро осудили покушај историјског ревизионизма "најмрачнијег доба хрватске историје". 

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара