Притвореници изазвали пожар у спушком затвору, премештени у Бијело поље

У спушком затвору код Подгорице синоћ је запаљен инвентар, али је брзом реакцијом службеника ватра брзо угашена. Неколико притвореника у штрајку глађу за које се сумња да су изазвали тај инцидент, премештено у бијелопољски затвор.

Како је саопштено из Завода за извршење кривичних санкција Црне Горе (ЗИКС), претходни пожар притвореници су подметнули у вентилационом отвору једне од соба.

Неколико притвореника у штрају глађу, за које се сумња да су виновници тих инцидената, синоћ је премештено у бијелопољски затвор, а број штрајкача се смањио, пренела је Радио-телевизија Црне Горе.

Притвореници који су смештени у организационој јединици затвора у Спужу ступили су у штрајк због незадовољства условима здравствене заштите, остваривањем права на шетњу и смештајем притвореника Владимира Уламе, саопштио је раније из ЗИКС-а.

Притвореници су као разлог за почетак штрајка навели су лоше услове у истражном затвору, а најавили су да ће тражити хитан састанак са начелником ЗИКС-а Дарком Вукчевићем.

Траже да се врати стари начин коришћења такозваних шетњи у трајању од по сат времена, а не, како је тренутно, по 30 минута. Захтевају и да им доктор буде доступан бар једном недељно, а психијатар свакодневно, што сада, како тврде, није случај.

Међутим из ЗИКС-а тврде да је здравствена заштита притвореним лицима у Заводу за извршење кривичних санкција доступна 24 сата дневно.

"Кад здравствена служба у Заводу није у могућности да пружи адекватну здравствену заштиту притвореним лицима она се остварује у оквиру јавног здравственог система и то Клиничком центру односно специјалним болницима о чему се обавештава председник суда који врши надзор над притвореним лицем", пише у саопштењу ЗИКС-а.

Што се тиче смештаја притвореника Владимира Уламе, у ЗИКС-у тврде да се, сходно одредбама Законика о кривичном поступку и Правилника о ближем начину извршавања притвора, сва притворена лица у Истражном затвору смештају у једнокреветне и вишекреветне просторије, па и Улама, који је под тим условима и смештен у вишекреветну просторију са још једном особом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи