Заев: Уставне амандмане завршићемо за 15 дана

Нацрти уставних амандмана биће рађени уз подршку опозиције, а рад ће на њима бити завршен за мање од 15 дана, изјавио је македонски премијер Зоран Заев.

Заев је, како каже, обећао министрима да ће имати инклузиван процес, а да ће влада пред Собрање изнети предлоге амандмана у складу са Споразумом из Преспе, а потом ће влада и опозиција издати свој заједнички нацрт амандмана.

"Верујем да ово можемо да завршимо за мање од 15 дана, како бисмо скратили процедуру колико је то могуће. Како процедура буде напредовала, видеће се да нема ништа болно или скривено у амандманима и да ће нас они ујединити и обезбедити будућност државе", рекао је Заев, преноси МИА.

Упитан да ли су прихватљиви захтеви посланика опозиције који су гласали за иницијативу да се покрене промена устава, Заев је рекао да је пажљиво прочитао четири захтева који су изнели.

"Један је да се потврди македонски идентитет, други је спровођење, које је већ прописано у споразуму", рекао је Заев.

Он је додао да се остали захтеви односе на заштитне мере у случају да Грчка не ратификује споразум, или да постави препреке интеграционим процесима Макeдоније, што значи да би се у том случају промене устава прогласиле неважећим.

Поводом позива на помирење, који су упутили опозициони посланици, Заев је рекао да је то "инклузивни процес који превазилази политичку припадност". 

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. окт 2018, 04:28) - Dragan [нерегистровани]

USA

Prevela vas USA zedne preko vode.....

(понедељак, 22. окт 2018, 01:50) - anonymous [нерегистровани]

Zao mi

Jadan makedonski narod.
Jos jedan dokaz da njihov glas ne znaci nista.
Ali me cudi sto se ne pobune.Ustanu!

(понедељак, 22. окт 2018, 01:35) - anonymous [нерегистровани]

Amandmani

Za petnaest dana? Pa zar vam toliko treba da ih prevedete sa američkog engleskog na severno-makedonski jezik?

(понедељак, 22. окт 2018, 00:20) - Aotearoa [нерегистровани]

Posle sve ovo sto se desilo u Makedoniji,

mnogi ce se postideti i nece imati legitimitet da se u buduce pozivaju na slobodu odlucivanja,kao osnovni demokratski princip, koji se pre svega bazira na moralne vrednosti i licni integritet !

(недеља, 21. окт 2018, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Neke nove USA i EU vrijednosti....

Prva tacka-Referendum naroda ne vazi ako nije u skladu sa zahtjevima USA i EU.Druga tacka-Zahtjevi USA i EU se mogu usvojiti u Skupstini (Sobranju) pa makar dio poslnika silom tjerali.
Dakle,na djelu je neka nova zapadna demokratija i neke nove civilizacijske norme i vrijednosti koje ne vaze u USA i drzavama EU nego samo u ciljanim drzavama kojima se treba mijenjati "neposlusna" vlast.Sta bi narod u SAD ili u Njemackoj rekli da im neko kaze da im referendum ne vazi,kao sto su oni rekli Makedoncima?Ovo je strasno sta rade sa Zapada,kraj civilizacije,ili apokalipsa,nije daleko.

(недеља, 21. окт 2018, 21:21) - anonymous [нерегистровани]

Zaev trazi alibi

Pa zove opoziciju na saradnju...proradila mu svest ali kasno, zna da njegove odluke nemaju legitimitet jer ga narod nije podrzao.

(недеља, 21. окт 2018, 21:01) - Воронцов [нерегистровани]

Све мора бити како газда каже

Зато можемо и прихватити за реално да ће све и урадити што се од њега тражи.

(недеља, 21. окт 2018, 21:00) - anonymous [нерегистровани]

...sto ce reci, vec ih

netko za vas zavrsio.