Срб против Срба

Није нормално да села са већинским хрватским становништвом не добију ништа, док села одакле су кретале "четничке хорде на остатак Хрватске", добијају милионске износе, изјавио председник Хрватске странке права Даниел Срб, реагујући на предлог буџета.

Хрватски посланик и председник десничарске Хрватске странке права (ХСП) Даниел Срб оценио је у Сабору да предлог државног буџета за 2010. годину "личи на буџет САО Крајине" јер, како је рекао, већа средства предвиђа углавном за општине с претежно српским становништвом, а закида оне с хрватским.

"Схватам да је Самостална демократска српска странка коалициони партнер ХДЗ-а, али није нормално да села, с већинским хрватским становништвом, која су страдала у Домовинском рату не добијају ништа или највише 500.000 куна, док села која су била непријатељска упоришта, одакле су кретале четничке хорде на остатак Хрватске, добијају милионске износе", констатовао је Срб.

Срб је на конференцији за новинаре рекао да су вишемилионски износи за наредну годину предвиђени за општине Трпиња, Негославци, Кистање, Доњи Кукурузари и бројне друге у којима је на власти СДСС, која је чланица владајуће коалиције.

Попис општина "није попис непријатељских упоришта", рекао је Срб и навео да се могло помислити да је "буџет САО Крајине" када на њему не би писало "Влада РХ".

Додао је да СДСС тим захтевима чини штету себи, јер ће "навући велико незадовољство" људи који су страдали у Домовинском рату.

Гајица: Расистичка изјава

Посланици Хрватског сабора расправљали су у четвртак о предлогу буџета за 2010. годину којим су планирани приходи од 112,8 милијарди куна (15,45 милијарди евра), што је 1,5 одсто више него ове године, односно расходи од 121,4 милијарде (16,63 милијарде евра), што је око 900 милиона куна више (123 милиона евра). Буџет је рађен на пројекцији раста БДП-а за 0,5 одсто.

Према најавама, посланици током следеће недеље треба да гласају о буџету, а опозиција је најавила да га неће подржати.

Посланик Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору Ратко Гајица оценио је као расистичку изјаву председника Хрватске странке права.

Додао је да садржај буџета није "помагање Србима" и навео да су предвиђена већа средства за локалне јединице у 15 жупанија, 16 градова и 44 општине и да у већем делу тих средина претежно живе Срби или их има у великом броју.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво