Оставка Коцијаса – шаховски потез или криза владе

У грчким медијима данас се полемише о оставци грчког шефа дипломатије Никоса Коцијаса. Да ли је реч о "шаховском потезу" премијера Алексиса Ципраса или је у питању криза владе, постављају питање.

Непредвидиви потез Коцијаса изазвао је праву олују реакција у Грчкој, а она се своди на то да се Ципрас заправо определио да ипак изабере лидера мање чланице владајуће коалиције Независни Грци и министра одбране Паноса Каменса.

Закључак који се изводи у већини медија је да је Ципрас тај избор направио из само једног разлога – да спасе владу.

Опозиција, међутим, тврди да је ово почетак краја владе Сиризе.

Након што Ципрас јуче прихватио оставку Коцијаса, саопштио је да ће преузети руковођење ресором Министарства спољних послова и да ће учинити све за успешни завршетак Преспанског споразума.

Портпарол грчке владе Димитрис Јанакопулос, који је пре извесног времена тврдио да у влади нема неспоразума и подела, изјавио је да Ципрас никог није уцењивао нити га је неко уценио.

Јанакопулос је рекао да је за њега оставка Коцијаса несхватљива тим пре што, како је рекао, премијер никада није имао сумњу у добар однос бившег шефа дипломатије и Каменоса.

"Премијер има врло специфичан политички контекст, врло специфичан политички циљ – да изврши споразум са Скопљем... Преспански споразум није само жив, то је централни циљ политике за нас", каже Јанакопулос.

Коцијас је, иначе, поднео оставку јуче након сукоба на састанку владе са министром одбране Каменосом због спора око имена Македонија.

Медији су пренели да је Коцијас био веома увређен због тога што га Ципрас у расправи са Коменосом није подржао.

Грчки медији пишу, међутим, да несугласице Коцијаса и Каменоса нису од јуче.

Подсећају да је Коцијас тражио од Ципраса да искључи из владе Каменоса током последњег ребаланса буџета, те предлагао нову парламентарну већину која би повела Грчку у правом смеру.

Коцијас је, иначе, био главна фигура с грчке стране у преговорима са Македонијом, који су трајали готово годину дана.

С друге стране, Каменосови Независни Грци су жестоки противници Преспанског споразума.

Против тог споразума, према којем би Македонија требало да промени име у Република Северна Македонија, јесте и лидер опозиционе Нове демократије, Киријакос Мицотакис.

Медији у Грчкој и данас се осврћу на поруку Коцијаса који је, након што му је Ципрас прихватио оставку, на Твитеру написао: "Учинили су све да ме сахране – али нису знали да сам семе."

Притом, он је цитирао једног старог грчког песника, али је, иако је у влади био као нестраначка личност, оставио прилично јасну поруку, која би се могла протумачити и као: "Ничем и где ме не сеју."

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи