Македонија – пуцањ у празно Веса Мичела, ВМРО-ДПМНЕ одустао од дебате

Посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ одустали су од учешћа у дебати о уставним променама која се већ три дана води у Собрању, најављујући да ће гласати против промене имена Македоније. Дан раније, Стејт департмент позвао ту странку да подржи договор са Атином. Уколико сви посланици те партије заиста буду гласали против, Македонију очекују ванредни парламентарни избори крајем новембра.

После три дана дебате у Собрању, посланици опозиционе ВМРО-ДПМНЕ одустали су од даљег учешћа у расправи о уставним променама, наводећи да је време да се гласа о предлогу владајуће већине.

"Посланици ВМРО-ДПМНЕ сматрају да нема потребе да даљом дебатом о предложеним уставним променама и Преспанском споразуму, који је народ већ одбацио на референдуму", наводи та странка, тражећи хитно гласање о том питању.

Владајућој коалицији у Македонији за двотрећинску већину у парламенту, неопходну за усвајање уставних промена, требају гласови 80 посланика, односно девет више него што имају у овом сазиву Собрања.

"Једногласно је потврђен став да ћемо гласати против уставних промена", наводи ВМРО-ДПМНЕ.

Овакав потез највеће опозиционе странке у Македонији уследио је свега дан пошто је званичник Стејт департмента Вес Мичел позвао лидера ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицковског да подржи уставне промене зарад евроатлантских интеграција.

Премијер Зоран Заев још је раније најавио да ће, уколико парламент не подржи споразум са Грчком, расписати ванредне парламентарне изборе.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво