Македонија, сви погледи упрти у Собрање

Посланици македонског парламента почели расправу о уставним променама, мада је још неизвесно да ли владајућа коалиција има двотрећинску већину потребну за промену имена државе. Паралелно са расправом, у току је "убеђивање" посланика опозиције да промене мишљење и подрже промене.

Други покушај ратификације споразума о новом имену Македоније почео је у Собрању упркос неизвесности да ли влада Зорана Заева може да рачуна на подршку 80 од 120 посланика, колико је неопходно за усвајање уставних промена.

У тренутку почетка расправе, која би могла трајати десетак дана, македонска влада може са сигурношћу да рачуна на гласове 71 посланика, што конкретно значи да Заев мора да убеди најмање седам опозиционих посланика да промене мишљење.

Заев je позвао посланике на национално помирење, а најутицајнијој опозиционој странци ВМРО-ДПМНЕ као гест добре воље да гласају за уставне промене у складу са Преспанским споразумом, понудио је амнестију за чланове те странке којима се суди за нереде у том здању 27. априла прошле године.

С друге стране, Илија Димовски из ВМРО-ДПМНЕ затражио је од парламента да изгласа неповерење Влади. ВМРО-ДПМНЕ снажно се противи промени имена, а неколицина посланика жалила се на снажне притиске обе стране.

Уколико Влада не успе да добије подршку за уставне промене, премијер Заев најавио је расписивање ванредних избора.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи