Могерини: Споразум из Преспе јединствена прилика за помирење

Висока комесарка ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини поручила је да је споразум из Преспе јединствена прилика за помирење и разрешење две деценије дугог спора између Скопља и Атине и да се можда више неће поновити.

Наша позиција је јасна – ЕУ у потпуности подржава постигнути споразум, истакла је Федерика Могерини у интервјуу македонској агенцији МИА.

"То је јединствена прилика за помирење на Западном Балкану, а која се можда више неће поновити. Надам се да ће све стране схватити значај тренутка и осигурати будућност земље у оквиру ЕУ, будућност каквој се цела нација годинама нада да ће постати стварност", рекла је европска шефица дипломатије уочи гласања у понедељак у парламенту о примени Преспанског споразума.

Истакла је да су две стране, Атина и Скопље, "показали политичку храброст, лидерство, одговорност", те да су радили тешко да би се "премостиле разлике, стари проблеми" и да би се постигао "историјски споразум, који је поздравила цела Европа".

На грчкој страни Преспанског језера у јуну споразум су потписали грчки и македонски премијери, Алексис Ципрас и Зоран Заев, а како је Могеринијева подсетила, она је имала привилегију да буде на тој церемонији потписивања. 

Треба поштовати, рекла је Могеринијева, то што је сада у обема земљама у току национална процедура за примену тог споразума и додала да разуме осетљивост и сложеност историјске позадине спора, као и забринутости које су исказане.

Како је рекла, помирење, регионална сарадња и добросуседски односи су од виталног значаја у ангажовању ЕУ на Западном Балкану и кључни су принципи процеса проширења Уније.

Разрешење таквог сложеног спора је од огромног значаја за регион и њен напредак на путу ка ЕУ, истакла је Могеринијева.

"Овај историјски споразум може допринети трансформацији читавог региона Западног Балкана. Неговање добросуседских односа помаже нам да радимо заједно на решавању великог броја изазова и околности које делимо, укључујући и сфере попут миграције", нагласила је Могеринијева.

Верујем да заједно можемо постићи много за напредак, безбедност и стабилност целе Евопе, закључила је Могеринијева.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво