Протест десничара у Вуковару

На централном градском тргу у Вуковару одржан је протест у организацији градоначелника Ивана Пенаве, члана владајућег ХДЗ-a. Присуствовао му је велики број грађана из целе Хрватске, незадовољних, како кажу, досадашњим процесуирањем одговорних за ратне злочине.

Иако је протест најављен као нестраначки, учесници су носили транспаренте са политичким порукама којима су позивали на уједињење, а упутили су и негативне коментаре хрватском премијеру и лидеру ХДЗ-а Андреју Пленковићу.

Говорници су највише критиковали надлежне хрватске институције, пре свега Државно тужилаштво. 

Протест је поделио хрватску јавност, али и сам ХДЗ, јер га неки доживљавају као израз незадовољства крајње деснице премијером Пленовићем и његовом политиком.

Скуп је организовао градоначелник Вуковара, који је из редова ХДЗ-а, у којој има пуну подршку десног крила те странке, на чијем челу је такође Пленковић.

Протест је одржан уз противљење премијера, који није искључио могућност да ће учесници из редова ХДЗ-а можда сносити санкције.

Према писању ријечког Новог листа, учесници протеста су у Вуковар стигли из многих хрватских градова, али и из суседне Босне и Херцеговине.

Аутобусима и аутомобилима су допутовали из Ријеке, Загреба, Оџака, Запрешића, Шкабрње, Задра, Копривнице, Винковаца, Госпића.

Према проценама неких медија, окупило се више хиљада људи из свих крајева земље и из БиХ. Полицијске процене о броју присутних није било, али ни информација о томе да ли је било инцидената. 

Иначе, медији јављају да су међу присутнима били и новинар Велимир Бујанец, посланик опозиционог Моста у Сабору, Миро Буљ, пензионисани генерал Љубо Ћесић Ројс, који је у Вуковар стигао иако овај скуп нема подршку његовог "Генералског збора".

Присуствовали су садашњи и бивши десничари ХДЗ-а: Златко Хасанбеговић и Бруна Есих из странке Независни за Хрватску, Инес Стрења Линић из Моста, Стево Цулеј из ХДЗ-а, затим Жељко Гласновић, Дарко Милиновић, Хрвоје Зекановић из ХРАСТ-а, као и шефица удружења "У име обитељи" Жељка Маркић.

Протест је почео интонирањем хрватске химне, а завршен најавом да ће наредно овакво окупљање бити 12. октобра идуће године.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво