Комшић: БиХ неће признати Косово, ја имам право на став

Новоизабрани члан Председништва БиХ из реда хрватског народа Жељко Комшић каже да је његов став о томе да Косово види као независну државу изазвао одређену "гужву" у Београду, али понавља да је то његов став и да на њега има право – "свидело се то некоме или не".

"Босна и Херцеговина, с обзиром на конституцију Председништва БиХ, неће сигурно признати Косово", истакао је Жељко Комшић у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Међутим, констатовао је да БиХ има обавезу да барем нешто у међувремену уради како би олакшала комуникацију својих држављана и "грађана и грађанки Косова".

"Кад је већ то Србија урадила, нема никаквог разлога да ми то не урадимо. Али очигледно овде у БиХ има много људи, поготово у политици, који би да буду већи католици од самог папе", рекао је Комшић.

На питање како ће сарађивати са председником Србије Александром Вучићем, будући да БиХ са Србијом има отворено питање државне границе, Комшић каже да то има и са Хрватском.

"Ми поштујемо и Хрватску и Србију и очекујемо исто од њих. Ако буде таквог става, ако то буде такав наступ и такав одговор из Загреба и Београда сарађиваћемо одлично, верујте", поручује Комшић.

Додаје да не жели било какву врсту конфликта, нити затегнутих односа, али да се неке ствари морају поштовати.

"Мора се поштовати ова земља, морају се поштовати њене границе, мора се поштовати наше достојанство какви год да смо", закључио је Комшић.

Председник Србије Александар Вучић оценио је раније поводом изјаве Комшића да је за њега Косово независно, да је понекад боље прећутати и да жели одговорно да гради односе са БиХ.

"Желим да на одговоран начин приступам изградњи односа у региону и односа са БиХ. Боље је понекад прећутати. Мање штете у будућности", указао је Вучић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је, на изјаву Комшића да је за њега Косово независна држава, рекао да БиХ није признала Косово и ако чланови Председништва не поштују територијални интегритет Србије треба да знају да нарушавају пријатељске односе и да ће изазвати реципрочну реакцију.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво