Смањена казна Остоји Станишићу на пет година

Апелационо веће Суда Босне и Херцеговине смањило је казну Остоји Станишићу на пет година са 11, колико је претходно осуђен за помагање у извршењу геноцида у Сребреници.

Станишић је проглашен кривим да је као командант Зворничке бригаде Војске Републике Српске (ВРС) свесно пружио помоћ припадницима војске и полиције Републике Српске који су имали план истребљења Бошњака у заштићеној енклави Сребреница 1995. године, односно присилног пресељења 40.000 цивила и убиства 7.000 мушкараца.

Веће је закључило да су 14. и 15. јула 1995. године припадници Шестог батаљона, под надзором оптуженог, учествовали у прихвату и осигурању више стотина заробљених мушкараца из Сребренице, који су у зворничком селу Петковци држани у школи без основних услова, изложени тучи, а најмање 20 их је убијено.

На брани у Петковцима затим је, како се наводи у пресуди, више од 700 заробљеника стрељано.

Апелационо веће је оценило да Тужилаштво БиХ није доказало да је постојао договор између оптуженог и починилаца у прикривању трагова убиства.

Веће је закључило да је оптужени ангажовао припаднике Шестог батаљона да чувају затворенике пред школом, мада је неспорно да су их чували и други припадници ВРС.

Веће је, такође, закључило да је Станишић знао за план убијања, али није могло да закључи да је делио геноцидну намеру с извршиоцима.

Образлажући висину казне, од олакшавајућих околности, осим раније неосуђиваности, породичности, позних година и нарушеног здравља, Веће је оценило да је оптужени имао "незнатан допринос извршењу овог кривичног дела".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво