Хрватска се не мири са избором Комшића

Званични Загреб и Хрвати у БиХ никако се не мире са избором Жељка Комшића за хватског члана Председништва БиХ, иако је он, према најновим подацима ЦИК БиХ, освојио готово 13.000 гласова више чак и од бошњачког члана Шефика Џаферовића.

Хрватски премијер Андреј Пленковић и данас се, на почетку седнице владе, а јуче у Сабору, осврнуо истим речима на избор Комшића - да је то "изигравање Дејтонског споразума", те "изборни инжењеринг" с негативним последицама на Хрвате у Босни и Херцеговини, на функционисање рање земље".

"Сматрамо да изигравање циљева и духа Дејтонског мировног споразума није добро, није корисно и надамо се да ће се у времену које је пред нама, а томе ћемо активно придонети, пронаћи законско решење које ће осигурати легитимну заступљеност политичких представника сва три конститутивна народа у Председништву", указао је Пленковић.

Комшић је на прошлонедељним општим изборима у БиХ трећи пут изабран за хрватског члана Председништва БиХ, захваљујући пре свега гласовима Бошњака.

Хрвати у обема државама, Хрватској и БиХ, његов избор сматрају нелигитимним, а како ће се ствари даље развијати зависиће од много фактора, понајвише од наредних корака званичног Загреба и још увек актуелног хрватског члана Председништва БиХ, Драгана Човића, који је и лидер ХДЗ БиХ, пишу хрватски медији.

Човић је, иначе, уочи избора добио плебисцитарну подршку Хрватске и хрваског владајућег ХДЗ.

Председница Колинда Грабар Китаровић је, дан након избора у БиХ, међутим, истакла да је Дејтонски споразум темељ БиХ, којег се треба држати, а свако одступање од тог документа само ствара неравнотежу између три конститутивна наода у суседној држави.

Иначе, Комшић је током изборне кампање жестоко критиковао Грабар Китаровић, рекавши да је допринела "политичкој агресији" Хрватске на БиХ, сличну оној током рата, те да је разлика сам у томе што сада није било тенкова.

Најгласнији противник избора Комшића је председник Спољнополитичког одора Сабора и бивши шеф хрватске дипломатије и високи функционер ХДЗ, Миро Ковач, који је рекао да Бошњаци сада имају два члана Председништва, а да притом није изабран кандидат који је добио највише гласова Хрвата, те да то није у духу Дејтонског споразума.

Наредни кораци пораженог лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића биће, ипак, одлучујући за останак и опстанак Хрвата у БиХ, а према медијима у обема земљама, ти кораци ће зависити од договора са званичним Загребом.

Комшић, осокољен изборним резултатом изрекао више порука које су наљутиле хрватске званичнике.

Комшић је по оцу Хрват, а по мајци Србин. Ожењен је Бошњакињом. У рату се борио на страни тзв. Армије БиХ. Због залагања и рањавања одликован је орденом "Златни љиљан", највишим ратним одликовањем БиХ.

Његова политичка оријентација, са којом је ишао и на изборе, је залагање за грађанску БиХ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи