СДСМ упутио измене Устава у Собрање, ВМРО-ДПМНЕ жестоко против

Македонска влада после подне је одлучила да предложи Собрању измену Устава да би се променило име државе у Северна Македонија, што је обавеза из Споразума са Грчком. Опозициони ВМРО-ДПМНЕ поручује да премијер Зоран Заев нема легитимитет за тако нешто.

Влада je одржалa ванредну седницу на чијем дневном реду је била само једна тачка: "Предлог парламенту за приступање изменама Устава Македоније са смерницама за уставне измене и допуне", пренели су медији.

Да би у Собрању изгласала уставне промене, владајућим странкама СДСМ и ДУИ потребна је двотрећинска већина од 80 гласова, што значи да им је потребна подршка најмање девет посланика опозиционе коалиције ВМРО-ДПМНЕ.

Из те партије, међутим, наводе да Зоран Заев нема легитимитет да мења Устав како би променио име Републике Македоније. 

"Милион и двеста хиљада грађана дало је црвени картон Заеву и СДСМ-у на референдуму", поручују из најутицајније опозиционе македонске партије.

Током викенда су се у македонским медијима појавиле информације да неки посланици опозиције преговарају са представницима власти о подршци изменама Устава.

ТВ Телма пише да би предлог Владе могао да се нађе у скупштини већ сутра ујутро.

Тридесетог септембра у Македонији је одржан референдум на ком су грађани одговарали на питање "Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО, уз прихватање споразума о имену између Републике Македоније и Грчке". Референдум није успео пошто је изашло 36,6 одсто уписаних бирача, а било је неопходно да изађе 50 одсто + 1.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво