Међу својима – међу својима после две деценије

Група од тридесетак младих из Земуна, пореклом из Хрватске, недавно су обишли Загреб и друга завичајна места у којима живе Срби, као и локације важне за српску културу на том подручју. Због ратних дешавања деведесетих, много људи је отишло из свог завичаја, па је ова посета за њих била више него драгоцена.

После обиласка града, у центру Загреба, на Цветном тргу у Храму Преображења Господњег омладину из Земуна дочекало је свештенство СПЦ.

У разговору је наглашена важност њихове посете и истакнута жеља и потреба да они што чешће долазе у Хрватску.

"Сви смо ми исти, сви смо браћа а разлике постоје не да би нас оне раздвајале и удаљавале међусобно него да би разлика као лични печат, као посебност, као лични дар који међусобно", напомиње митрополит загребачко-љубљански Порфирије.

У Загребу живи између петнаест и двадесет хиљада Срба, а у читавој Хрватској данас има близу 200.000 становника српске националности који се труде да сачувају свој идентитет у хрватском друштву".

"Од 2011. године имамо економски егзодус у западне земље где одлазе за бољим животом целе попродице и Хрвати и Срби, сви, па је тешко рећи колико Срба живи у Хрватској", наводи саборски заступник Борис Милошевић.

О друштвеном и политичком положају Срба у Загребу више су се упознали у Српском националном већу. Сазнања о свом завичају која имају од својих породица овим путовањем су, кажу, допунили.

Студенткиња Јована Зукановић први пут је у Хрватској, а иако јој је отац из Далмације, никада није обишла ни Загреб ни било које место у Далмацији.

"Драго ми је што сам део свега овога, такође, бавим се и етно певањем и доста песмама и уопште песмама и уопште обичајима из ових крајева, тако да ми је драго да видим где се то раније играло и певало и како је то све изгледало", додаје Јована.

У оквиру посета Хрватској под називом "Међу својима", која ће бити настављена и други ће имати прилику да организовано посете свој родни крај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво