Црној Гори отворена врата НАТО

Након разговора са црногорским званичницима генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен похвалио напредак Црне Горе у реформама, али је оценио да је "потребно још тога урадити". Bрата НАТО-a отворена за државе Западног Балкана, истиче Расмусен.

Генерални секретар НАТО Андерс Фог Расмусен поздравио је напредак Црне Горе у реформама, али је истакао да у Подгорицу није дошао да саопшти било какву одлуку у вези са црногорским захтевом за Акциони план за чланство у алијанси.

"Поздрављам захтев Црне Горе за Акциони план за чланство, али да будем јасан, нисам дошао да бих најављивао било какву одлуку која се односи на тај план. О томе ће одлучити министри иностраних послова чланица НАТО на самиту наредне недеље", казао је Расмусен након разговора са црногорским званичницима.

Расмусен је похвалио напредак Црне Горе у реформама, али и додао да је "потребно још тога урадити".

Расмусен је похвалио и улогу Црне Горе у региону и казао да "посебно цени" њену одлуку да пошаље војнике у мисију у Авганистан.

Генерални секретар НАТО је рекао да је његова посета Црној Гори и БиХ знак посвећености алијансе политици отворених врата.

Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је да Црна Гора очекује позив у Акциони план за чланство на састанку министара иностраних послова земаља чланица НАТО 3. и 4. децембра у Бриселу,  као резултат њене "пуне посвећености остваривању реформи и европских стандарда".

"Сматрам да не гајим нерелан оптимизам ако на крају свих оцена о великој посвећености Црне Горе реформама, европским и евроатлантским циљевима и оцена о квалитету сарадње између НАТО и Црне Горе, да ће као резултат признања и подстицаја за даљи напредак ка пуноправном чланству у НАТО-у стићи и чланство у МАП-у до краја ове године", рекао је Ђукановић.

Широка подршка Црној Гори како би обезбедила интеграцију у НАТО, није само безбедносна већ и политичка и економска потреба, изјавио је после разговора са Расмусеном председник Црне Горе Филип Вујановић.

Расмусен је,  поновио да су врата НАТО отворена за државе Западног Балкана и да они вема пажљиво вреднују достигнућа сваке државе.

Рекао је да је уверен да ће Црна Гора наставити своје активности на достизању стандарда НАТО, чиме ће помоћи укупном развоју свога друштва.

После Подгорице, генерални секретар НАТО путује у БиХ.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи