Јоксимовић: Предстоји борба за имплементацију Преспанског споразума

Резултати референдума у Македонији могу се посматрати из два угла – с једне стране је био разочаравајуће низак проценат излазности грађана, а с друге стране висок проценат оних који су гласали "за", рекла је за РТС директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић.

У Македонији је јуче одржан референдум са питањем "Да ли сте за чланство у ЕУ и НАТО, уз прихватање споразума о имену између Републике Македоније и Грчке". Подаци показују да је гласало испод 37 одсто уписаних бирача и да је "за" гласало 91,25 одсто изашлих.

Александра Јоксимовић је гостујући у Дневнику РТС-а истакла да предстоји борба за имплементацију споразума између Скопља и Атине.

Подсећа да је за промену уставних амандмана потребна двотрећинска већина у Собрању за шта је потребна подршка и појединих посланика из опозиционе ВМРО-ДПМНЕ.

Истиче да ће у актуелној ситуацији бити теже да се посланици пребаце на другу страну и да се може рећи да су могући нови парламентарни избори.

Јоксимовићева додаје и да је кључна карика за имплементацију споразума гласање у грчком парламенту, и тек кад та иницијатива прође и у тој земљи, може се рећи да је споразум прихваћен.

"Важно је да су потписници споразума остали при својим потписима и да ће се борити за имплементацију споразума", наводи Јоксимовићева и поручује да је то од кључне важности за стабилност Македоније и региона.

Указује да је респектабилан број оних који су гласали "за", али да је резултат контрадикторан и да се може посматрати и са једне и са друге стране.

Александра Јоксимовић истиче да је су скоро све могућности отворене и да верује да ће кроз одређене процедуре споразум бити имплементиран, али да ће то сада бити комплексније и теже него пре референдума.

Наводи и да не треба заборавити да је референдум био консултативног карактера али да даје простора опозицији да напада Владу.

Како каже, постојала је велика дипломаткса офанзива званичника ЕУ у циљу што веће излазности, и сигурно ће уследити детаљна анализа зашто то није био случај.

"Када говоримо о референдуму, постоји одређена врста мање заинтересованости грађана да изађу на овакво гласање него када је реч о парламентарни изборима", каже Јоксимовићева.

"Важно задржати мир на Космету"

Када је реч о инциденту на језеру Газиводе када су специјалци косовске полиције упали на север Косова и Метохије, Јоксимовићева каже да такви догађаји увек имају одређену врсту запаљивости у себи.

"Веома је тешко задржати контролу да оваква врста инцидената не провоцира даљу кризу и конфликте. Важно је задржати мир, мислим да међународна заједница има свест о потреби да ситуација између Београда и Приштине остане мирна", каже Јоксимовићева.

Верује да је дијалог једини гарант да се инциденти неће дешавати и истиче да постоји једна врста застоја у том процесу али да је сигурна да се говори и размишља о начинима деблокаде и наставка преговора.

Говорећи о предстојећем састанку председника Вучића са руским колегом Владимиром Путином, Јоксимовићева подсећа да је сусрет раније најављен и да није директно везан за инцидент на Газиводама.

Поручује да је важно разговарати са свим актерима који могу утицати на питање Косова и Метохије и указује да је Русија један од важних фактора.

Каже да је важно да Вучић и Путин разговарају о својим виђењима наставка дијалога, и када је реч о формату али и када је реч о консултацијама са Путином о томе шта Русија види као могућност за наставак процеса.

Јоксимовићева наводи да је реч о важном сусрету где ће бити речи и о питањима економије и енергетике.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво