Србија поздравља враћање права "избрисаним"

Најава Словеније о коначном враћању права за око 30.000 грађана, углавном српског порекла, веома добра и оптимистичка, сматра државни секретар за дијаспору Миодраг Јакшић.

Државни секретар за дијаспору Миодраг Јакшић оценио је као веома добру и оптимистичку изјаву председника Спољнополитичког одбора словеначког парламента Иве Вајгла да ће "избрисана лица" добити документе и бити обештећена.

"Реч је о око 30.000 људи, махом Срба, који су фебруара 1992. године избрисани из државних регистара, чиме су на незаконит начин формално престали да постоје", рекао је Јакшић.

Јакшић је подсетио да су "избрисани" особе које су имале пријављен стални боравак у Словенији и држављанство неке друге републике СФРЈ, а којима су одузета сва права јер у предвиђеном року нису предали захтев за словеначко држављанство.

Уставни суд Словеније је 2000. године пресудио да је одлука донета неуставно и да тим грађанима права треба вратити што до данас није потпуно остварено.

"Претходних година смо уз сарадњу са нашом дијаспором у Словенији у циљу решавања проблема "избрисаних" имали низ активности и иницијатива према словеначкој држави и европским правосудним органима", навео је Јакшић.

Јакшић је изразио наду да ће коначно у складу са одлукама Уставног суда Словеније и препорукама европских институција "избрисани" поново добити сва грађанаска права, чиме ће се убразати и побољшати сарадња Србије и Словеније и у свим другим областима.

Вајгл је јуче у Беграду изјавио да ће бити убрзани преговори о закључивању Споразума о социјалном осигурању са Србијом и да ће такозвана "избрисана лица" добити документа и бити обештећена.

Вајгл је у разговору са председником Одбора за иностране послове Скупштине Србије Драгољубом Мићуновићем рекао да је "нова словеначка влада више окренута сарадњи са земљама региона, а посебно са Србијом".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара