Заев: Грађани ће још једном донети мудру одлуку

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да су грађани те земље увек доносили мудре одлуке и изразио уверење да ће се то поново догодити на предстојећем референдуму о споразуму између Атине и Скопља о имену те бивше југословенске републике.

"Грађани доносе мудре одлуке јер воле своју отаџбину, сносе одговорност за своју децу. Стога смо донели праведну одлуку и сви знају да смо постигли компромис који извлачи нашу земљу из дуготрајног статуса кво", рекао је Заев на јавном скупу у граду Неготино у понедељак увече, преноси МИА.

Грађани Македоније, истакао је, треба да донесу историјску одлуку о својој и будућности своје земље.

"Ставимо тачку на изолованост, крајње је време да се интегришемо и постанемо држављани Европске уније", поручио је Заев.

Он је указао и на значај споразума Скопља и Атине о имену Македоније и користи од сарадње са суседима, који су, како је навео, "од непријатеља постали пријатељи Македоније".

"Све што смо желели потврђено је у споразуму (о имену), који поред тога отвара врата нашој земљи ка ЕУ и НАТО. Постизањем овог споразума показали смо демократску зрелост, европске манире. А међународна заједница је то препознала и сада наша земља има искрене пријатеље широм света", истакао је премијер Заев.

Зато се, рекао је, пита ко би и зашто бојкотовао референдум.

Премијер Македоније је указао и на предности чланства у ЕУ и НАТО, позвавши грађане да изађу на гласање 30. септембра и искористе прилику за бољу будућност.

Мицкоски:  Слушајте срце, гласајте по савести

Лидер македонске ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски изјавио је да би сви грађани на предстојећем референдуму требало да делују у складу са уверењима, по савести и слушајући своје срце.

Мицкоски је то рекао синоћ у интервјуу за ТВ Телма, али није директно одговорио на питање које би смернице, као лидер највеће опозиционе странке, предложио присталицама ВМРО-ДПМНЕ.

"Референдум ће бити за неколико дана, 30. септембра, а тада ћете бити информисани о мом ставу по том питању", рекао је Мицкоски, пренела је агенција МИА.

Он, иначе, сматра да ће већина чланова и присталица ВМРО-ДПМНЕ на референдуму гласати "против" или бити уздржана, јер, како каже, став ВМРО-ДПМНЕ о референдуму је јасан.

"У случају да се питање (референдумско) односи само на споразум са Грчком, дао бих све од себе да грађане убедим да гласају "против", навео је Мицкоски, додајући да је спреман да прихвати исход референдума.

Македонци ће у недељу гласати о промени имена бивше југословенске републике у Северна Македонија, чиме би требало да се оконча дугогодишњи спор са Грчком, суседом и чланицом НАТО-а, која је коришћење термина "Македонија" у Скопљу видела као претензије на њен истоимени регион.

Грађанима ће бити постављено питање да ли су за чланство у ЕУ и НАТО, уз прихватање споразума између Атине и Скопља о промени имена у Северна Македонија.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи