Мандић: Срби у Црној Гори су дискриминисани

Лидер опозиционе Нове Андрија Мандић и председник ДНП-а Милан Кнежевић разговарали су у Подгорици са представницима српског парламента које су упознали са "дискриминацијом Срба у Црној Гори" и сугерисали им да се угледају на колеге из Албаније или Хрватске који се, како су казали, кад дођу у званичу посету Црној Гори прво састану са представницима свог народа.

Андрија Мандић је у разговору са српским парламентарцима поновио да су Срби у Црној Гори дискриминисани, а у прилог томе је навео, између осталог, да у тој држави нема ниједног грађанина српске националности на месту директора вртића, основне или средње школе, да је исти случај и са другим руководећим местима у просвети као и у правосуђу, да се Срби не могу запослити у јавној администрацији и да су једини грађани у земљи који су дискриминисани по националној основи.

"Када долазе друге делегације из окружења, попут албанске или хрватске, оне имају обичај да се увек састану прво са представницима свог народа, тако да не би било лоше да такву праксу успоставе и парламентарци из Србије приликом својих званичних посета Црној Гори," рекао је Мандић, пренео је портал РТЦГ.

Састанак Групе пријатељства Скупштине Црне Горе са Народном скупштином Републике Србије одржан је у црногорском парламенту.

Мандић је рекао да су Срби једини грађани Црне Горе који су дискриминисани по националној основи.

Посебно, према његовим речима, данашње односе у Црној Гори компликује најава режима о доношењу новог закона којим би се одузела имовина СПЦ а на који наш народ и верујући људи никада неће пристати.

Милан Кнежевић је акцентовао прогон политичких представника српског народа и српских посланика у парламенту Црне Горе кроз, како је рекао, монтиране судске процесе и стотине прекршајних пријава којима су обухваћени и лидери и посланици и локални функционери, активисти и симпатизери ДФ-а.

Нагласио је да је део посланика ДФ-а баш за време трајања самог састанка са колегама из Србије, у суду и да се брани у једном од бројних поступака које је против њих покренула власт, која у континуитету дискриминише српски народ у Црној Гори.

Један од примера дискриминације, који је Кнежевић навео је и тај да власт покушава да спречи и прославу великих и значајних датума из историје Срба као што је прослава 100. година од уједињења Србије и Црне Горе.

Мандић и Кнежевић су још указали да они не траже помоћ од својих колега из Србије, јер су у стању да се и сами боре са оваквим стањем, али да осећају дужност да их као своје сународнике упознају са тешким и дискриминаторским амбијентом у ком се, како кажу, српски народ у Црној Гори данас налази.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара