Димитров: За Македонију нема плана Б

Шест дана уочи референдума у Македонији, на којем ће се грађани изјашњавати о (не)прихватању споразума са Грчком о новом имену те бивше југословенске републике и прикључењу ЕУ и НАТО-у, много је недоумица и дезинформација, а министар иностраних послова Никола Димитров поручује да су сви светски лидери сагласни да план Б за ту државу не постоји.

Македонски референдум је расписан као саветодавни и у случају да пропадне, односно да већина грађана буде против споразума са Грчком, власт тврди да ће да се повуче, а ако већина буде "за", спорзум ће бити достављен надлежним институцијама.

Међутим, успешност македонског референдума неће значити ништа, уколико споразум не буде ратификован у грчком парламенту, рекао је Димитров.

У намери да разјасни моге нејасноће у вези са споразумом, министар спољних послова, Димитров, је на конфеенцији за новинаре рекао да је Македонија довољно сазрела као друштво да може да се суочи са реалношћу да пут ка ЕУ и НАТО-у води преко споразума са Грчком.

Димитров је рекао да ће према споразуму са Грчком име те бивше југословенске републике бити Реублика Северна Македонија.

Говорећи о уставним амандманима, Димитров је рекао да ће они уследити након изјашњавања грађана, 30. септембра.

Истакао је да уставни амандмани нису написани, да ће формулисати парламент са квалификованом већином, а након тога ће бити стављени у даљу процедуру.

Објаснио је да ће постојати четири амандмана. Један ће се, рекао је, односити на географску одредницу, други на заштиту граница, трећи ће заштити права македонске мањине у суседним земљама, док ће се четврти односити на преамбулу.

"Споразум мора бити верификован у парламенту"

Шеф македонске дипломатије објаснио је да постоје веома јаке гаранције за пријем Македоније у Алијансу, али и да споразум са Грчком не може ступити на снагу уколико не буде врификован и у грчком парламенту.

"Ако то не буде случај, споразум неће ступити на снагу", рекао је Димитров.

Према споразуму, навео је Димитров, ново име државе ће бити Република Северна Македонија, држављанство македонско, односно држављани Републике Северне Македоније, а службени језик ће бити македонски.

Међународне ознаке за РСМ остају МК и МКД.

"Термини Македонија и Македонци значе нашу територију, наш народ, македонски народ, са свим својствима и атрибутима са нашом историјом, културом са нашим културним наслеђем", рекао је Димитров, пренели су македонски медији.

Део стручњака, наиме, примећује да иако је влада до сада инсистирала да успех референдума зависи искључиво од излазности грађана, које је стално позивала да изађу на гласање, недавно је, кажу, "променила плочу" и одједном поручила да успех референдума зависи превасходно од броја позитивних одговора, без обзира на број изашлих.

Другим речима, кажу, ако на референдум изађе само 100.000 гласача, референдум ће бити успешан ако се "за" изјасни 50.001 грађанин.

"Македонија нема председнички систем"

Димитров је рекао и да није изненађен поруком председника Македоније Ђорђа Иванова да неће гласати на референдуму и назвао то бегом од одговорности.

Посебно је Иванову замерио то што ту поруку није послао док је био у Македонији, већ тек када је отишао у иностранство.

Иванов је већ раније рекао да неће гласати на референдуму, јер ће тада бити у САД, где ће, између осталог, учествовати на заседању Генерлне скупштине УН.

Димитров сматра да се Иванов пречесто позива на заштиту Устава, те додао да се Устав не може застити кршењем закона.

Објаснио је да Македонија нема председнички систем, већ парламентарну демократију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи