Пуповац: Треба разговарати, оптужбе ће само повредити једну страну

Хрватска и Србија морају прекинути рат око питања избеглица, мањина, око питања ратнога наслеђа – морају се вратити у разговор, поручује Милорад Пуповац. Оптужбе ће, истиче, само повредити једну страну.

Председник Самосталне демократске српске странке Милорад Пуповац је, упитан у емисији  "Недељом у два" на ХРТ-у да ли је говор председника Србије Александра Вучића у Бачкој Паланци поводом обележавања годишњице "Олује" и у којем је упоредио Хрватску с нацистичком Немачком био непримерен, рекао да предлаже другачији приступ.

"Јесте ли ви мене икада чули да називам Хрватску усташком државом? Јесте ли икада чули или видели да сам упоређивао Хрватску од 1990. на овамо с било којом нацистичком, фашистичком творевином", упитао је Пуповац.

Како је нагласио, према Вучићевом говору се врло јасно одредио. "Да сте прочитали моју изјаву, коју сам дао након што се напад на мене смирио, онда би видели да сам дао изјаву", рекао је Пуповац.

Каже да, када би у Хрватској имали другачији однос према чињеници да је из Хрватске протерано 250.000-300.000 Срба за време рата, онда би сваки његов одговор на ту врсту ствари био пуно једноставнији.

"Овако, кад се ми правимо да се то није догодило, као да није истина да се то догодило. Или ако се догодило, онда је то само кривицом тих људи који су морали отићи. Онда би мој одговор био сасвим једноставан", додао је Пуповац.

Даље каже да није рекао и да не би рекао "то што је председник Вучић казао".

"За ту чињеницу што су Срби морали отићи из Хрватске кривци и одговорни нису само на једној страни. И то само ствар чини додатно комплекснијом", нагласио је он.

"И трећу ствар коју желим рећи – након што сам учествовао у једној хашкој конференцији у јесен 1991. године о могућем спасавању Срба у Хрватској као претпоставка међународног признања Хрватске, вратио сам се и затекла ме вест о масовном убиству Срба у Госпићу", испричао је Пуповац.

Они су позвани, наставио је даље он, да дођу са својих послова које су радили другде и кад су се вратили били су побијени.

"И кад сам дигао глас против тога, био сам проглашен непријатељем број 1", рекао је Пуповац.

"Хрватска и Србија морају прекинути рат око питања избеглица, мањина, око питања ратнога наслеђа. Морају се вратити у разговор. И око ратних злочина и око остваривања права мањина, и око права избеглица", нагласио је он. 

Пуповац сматра да оптужбе "као ове – неће томе допринети".

"Само ће повредити једну страну. Деловање те врсте може бити само манипулативно када је посреди избегличко страдање, а не и стварно решење за проблеме који још увек постоје међу избеглицима и не стварно решење за односе између Хрватске и Србије", закључио је Пуповац.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво