Странке из РС у кампањи у Београду

Представници два супростављена политичка блока из Републике Српске, из "Савеза за побједу" и оног окупљеног око председника РС Милорада Додика, изборне активности пренели су у Београд на конференцијама за новинаре и разговорима са грађанима пореклом из тих крајева.

У Републици Српској у току је кампања за изборе у БиХ, за српског члана трочланог председништва БиХ и председника РС, који се одржавају 7. октобра.

Функционери странака "Савеза за побједу" наводе да они нису опозиција РС, већ власти која, кажу, жели нестабилност.

Медијима су се обратили потпредседник Српске демократске странке Мирко Шаровић, председник Партије демократског прогреса Борислав Бореновић и председник Народног демократског покрета Драган Чавић.

Бореновић је рекао да грађани на изборима бирају између два блока, односно да бирају између њих који заговарају стабилност и економски напредак и Додика који, каже, жели нестабилност.

"Једини који данас у РС нарушава статусна питања која су нам дата Дејтонским мировним споразумом и који се поиграва са причом око трећег хрватског ентитета је Милорад Додик. Тај човек ради за интересе хрватског народа у БиХ и то није добро", тврди Бореновић.

Захвалност Вучићу што се не меша у изборе

Бореновић је захвалио председнику Србије Александру Вучићу што се, за разлику од некадашњег руководства Србије председника Бориса Тадића и министра спољних послова Вука Јеремића, не меша у изборе.

"Нећу заборавити колико је болно било за све нас 30. септембра 2010. године када председник Тадић долази на митинг СНСД у Добој и сугерише народу РС који треба да буде њихов избор. Након три дана министар Јеремић долази у Бањалуку на митинг СНСД и такође сугерише за кога треба да се гласа", рекао је Бореновић.

Како је оценио, то није било коректно.

Вучић је, каже, показао државнички став, карактер и снагу да буде председник који поштује сваког човека и зато су му изузетно захвални и то поштују код српског лидера.

Чавић се осврнуо на писања медија да "долази Лавров и да се спрема крвопролиће у Бањалуци", рекавши да се ствара утисак да су они политичка структура која ће одмах по преузимању власти окренути политичке правце.

"Ми ћемо окренути економске правце, а политичке ћемо држати на прави начин. Ми смо потпуно свесни да је Русија гарант Дејтонског споразума. Свесни смо значаја специјалних веза са Србијом. Са Русијом и Србијом братски, а са осталим државама пријатељски", рекао је Чавић.

Шаровић каже да они желе да промене власт у РС на демократски начин и да је у основи њиховог програма економски напредак.

"Спречити било какве злоупотребе избора"

Истовремено, потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић разговарао је са, како је навео, са представницима академске и пословне заједнице у Србији који су пореклом из РС и навео да су они суштински заинетересовани за судбину Републике.

Како је рекао, и у контактима са њима се види да се мора спречити било каква злоупотреба избора да би се у јавности Србије "пласирале информације које би довеле до нових подела код Срба.

"Савеза за побједу" је подлегао тим притисцима и сада покушава да у Србији део јавности покрене против актуелног руководства РС што су и почели данас", каже он. 

Указао је да РС није створена поделом на партизане и четнике или ове и оне политичке правце већ јединством људи који су поштовали своју војску, председника и владу. 

Стевандић је оценио да руководства Србије и РС сјајно сарађују, да постоји радна, а не атмосфера свађа и подела..

"Надамо се да ће јавност у Србији разумети да не сме да наседне на оно што и данас покушавају конференцијама у Београду лидери СЗП", закључио је Стевандић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара