Мађарска, мигрант осуђен на пет година затвора

Ахмед Хамед, пореклом из Сирије и Кипра, осуђен је на пет година затвора јер је ушао у Мађарску током насилног покушаја преласка границе, када су мигрнати бацали каменице на мађарске полицајце, а полиција узвратила воденим топовима.

Хамед је прешао границу 16. септембра 2015. из Србије, пренео је Ројтерс.

Хамед је претходно био осуђен у марту на седам година затвора због илегалног преласка границе и јер је био саучесник онога што је суд назвао "терористичким актом" током сукоба с полицијом на граници.

Пресуда је коначана, али је она смањена у односу на првобитну, која је у међувремену изазвала критике мађарског чврстог става према муслиманској имиграцији у Европи.

Суд је такође подржао претходну пресуду према којој Хамед треба да буде протеран из Мађарске на 10 година.

С обзиром на то да он не говори мађарски, да је одвојен од породице и да је у притвору већ три године, највероватније ће у затвору провести још две године.

Међународна организација за заштиту људских права Амнести интернешенел саопштила је да верује да су мађарске власти неоправдано употребиле клаузулу о тероризму у Хамедовом случају.

Она је у уторак поднела петицију мађарском Министарству правосуђа за Хамедово ослобађање.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
3° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво