Пуповац: Одговарам за своје речи и дела, али не и за туђе

Председник Самосталне демократске српске странке у Хрватској Милорад Пуповац поручио је да је већ пролазио кроз време када су Срби у различитим срединама морали, почетком 90-их, да дају изјаве лојалности на трговима и улицама или су их потписивали у фабрикама. Истиче да сваки припадник српске заједнице то носи као своју најдубљу трауму. Онима који ту трауму желе да продубе и да појачају страхове, каже да, што се њега лично тиче – неће моћи.

Можда је и време да се о неким стварима проговори, рекао је Пуповац у обраћању новинарима, поводом захтева за одржавање тематске седнице о томе шта власт не чини у вези са процесуирањем ратних злочина и захтевом хрватски ратних ветерана да се изјасни о оружаним сукобима у Хрватској и војно-полицијској акциjи "Олуја".

Подсетивши на свој политички пут, лидер СДСС је рекао да му је ово шести мандат у хрватском парламенту, односно да се шест пута заклињао на хрватски устав и да, коме то није довољно, треба да се замисли у чему је проблем.

Поручио је да је спреман да одговара за своје речи и дела, али не и за туђе.

Пошто су му хрватски ратни ветерани посебно замерили присуство на обележавању Дана сећања жртвама "Олује", ове године у Бачкој Паланци, Пуповац је рекао: "Олуја је била егзодус и страдање Срба из Хрватске, њих преко 250.000, и то је нешто од чега не можемо побећи и то је саставни део наше обавезе за суочавање с ратним последицама у Хрватској и свако онај ко то жели да спречи заправо жели да спречи нормализацију односа и жели да спречи да сви који су страдали у рату буду поштовани и признати".

Уједно, истакао је, жели се да се задржи манипулативан однос према страдањима у ратним годинама. 

"То нисам никад подржавао. За мене је прихватљив једино истински морални однос према страдањима људи, били они Хрвати или Срби или неко трећи. И кад је то у питању, нека ми не замери нико, волео би више да то радимо у Хрватској сви и волео би више да Хрватска и Србија око рата и ратних страдања воде разговор, нађу начин како да изађу из те врсте ратнога искуства и врате се на стазу нормализације односа на којој су ове земље биле у више наврата у протеклим годинама", навео је Пуповац.

"Очувати демократски и антифашистички карактер"  

Говорећи о речима којима се вређа осећај демократског и на антифашистичким вредностима утемељеног хрватског историјског идентитета, кад се, како је рекао, вређа осећај људи који се сваки дан боре да се не ревитализује, не актуализују вредности пораженог усташког режима у Другом светском рату, Пуповац је рекао да је он с тим људима свакога дана и дели њихова осећања, као и већина оних који са њим деле одговорност за представљање Срба у Хрватској. 

Mеђутим, истакао је, они који су глуви, слепи, којима одговара да се догађају ствари какве су се догодиле пре пар дана на ХРТ-у, државном медију, када су се два дечја логора из времена злочиначке усташке државе, која је окаљала хрватско име и хрватску идеју слободе, не третирају као дечји логори, у којима је страдало до 2.000 деце, а у Јастребарском 400 и нешто и да се то приписује припадницима Народно-ослободилачке борбе а не режиму који је њихове родитеље отпремио у Јасеновац и Аушвиц и друге логоре. 

"То не само да нећемо прихватити, него то баца сенку на сваког оног, а ту убрајам и себе, који жели да очува демократски и антифашистички карактер ове земље. А сваком ко мисли другачије рећи ћемо да то није истина. Они који прозивају мене било би боље да се позабаве оваквим појавама, негирањем Јасеновца који долази у мејнстрим медије у Хрватској и негирањем дечјих логора", рекао је Пуповац.

Рекао је да поштује све оне који су вођени идејом слободе властите земље, сигурности властитих породица, мира у властитим насељима и градовима, борили се за своју земљу. 

"То не могу рећи за оне који хрватску демократију настоје кројити по мери војних шатора, који би рушили плурализам и толеранцију, који уместо борбе за уставни патриотизам и за трајни мир у овој земљи настоје наметнути вредности ратног патриотизма, за који они знају какав је. А онима који су такође прошли рат и имају ратна искуства, њима одричу било какво право да о томе говоре", навео је Пуповац. 

"Број осуђених ми налаже да идем на комеморације"  

Лидер СДСС-а, изјавио је да му број оних који су осуђени, а могу се избројати на један прст, оних који су одговорни за прогон и који су спречавали повратак и дочекивали људе у немогућим условима, уништавајући њихову имовину, нарушавајући њихову сигурност, налаже да буде присутан на комеморативним скуповима жртвама акције "Олуја". 

Пуповац је то рекао одговарајући на питање новинара зашто је почетком августа био у Бачкој Паланци на комеморативном скупу жртвама "Олује", са којег је председник Србије Александар Вучић упутио жестоке критике на рачун Хрватске.

"Што се тиче изјава председника Вучића, те изјаве су први пута биле овакве, да се ја сећам", рекао је Пуповац. На констатацију новинара да је председник Вучић на једном скупу рекао да ће хрватски крст "увек бити кукасти", Пуповац је рекао да ту изјаву није запамтио, али да би и он могао штошта да замери и штошта да каже.

Рекао је да не брани никога и да је свако одговоран за своје речи, те додао да када процени да не може, неће ићи на такве скупове.

"Али желим да подсетим, окрените се око себе и слушајте шта чујете. То не чујете, не видите, не посвећујете томе пажњу и не питате оне који су то учинили шта мисле да учине да се то не догађа. Треба ли осуђени за ратне злочине да добију почаст, уз сво поштовање према ономе што су могли допринети у рату, али ратни злочин је ратни злочин. Не треба ли одлучније говорити о рехабилитацији НДХ у Хрватској? То је мој одговор", рекао је Пуповац.

Упитан зашто подржава актуелну владу премијера Андреја Пленковића, одговорио је да то чини зато што је уверен да се истрајним политичким радом ствари могу променити и зато што је уверен да се без истрајног политичког рада и без разговора ствари само могу погоршати.

На инсистирање да каже зашто подржава владу која чини управо оно што је супротно од онога о чему говори, Пуповац је био изричит да ће та подршка бити ускраћена оног тренутка када СДСС процени да власт то више не заслужује.

Пуповац је истакао да он има свој начин деловања, а да премијер Пленковић има свој.

"Није мој посао да му говорим како ће да делује, али верујем да је свестан каква је то опасност за Хрватску", рекао је Пуповац и додао да њега не радују и не сматра добродошлим било какве поруке које могу подржавати нестабилност, узнемиреност или отежавати разговор са суседним земљама као што је Хрватска, без обзира од кога долазиле из Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара