Самит европских лидера – афричке земље не желе да приме мигранте

Лидери земаља чланица ЕУ разговарају на Самиту у Салцбургу о проблему миграција. Северноафричке земље тренутно нису заинтересоване да приме мигранте, али то не значи да нису спремне на сарадњу са ЕУ и УН како би се пронашло решење, рекла је Могеринијева. Макрон је уверен да Италија, Грчка и Шпанија морају да преузму одговорност за пристизање миграната, али је нагласио значај европске солидарности.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини, другог дана неформалног самита лидера ЕУ у Салцбургу, истакла је значај постизања одрживог решења за питање миграција и сарадње са афричким земљама.

"Ако усвојимо приступ типа 'ми их не примамо, примите их ви', то неће проћи. Али, то не значи да северноафричке земље не би биле спремне са сарађују са нама и са УН како бисмо дошли до разумног, одрживог решења", истакла је , преноси АП.

Земље ЕУ разматрају планове о успостављању "платформи за искрцавање" у северноафричким земљама, где би мигранти који су спасени на мору могли да се искрцају ради регистровања и провере, али ниједна афричка земља до сада није показала интересовање за то, напомиње америчка агенција.

Аустријски канцелар Себастијан Курц апеловао је на Европску унију да започне разговоре са Египтом како би се помогло заустављање прилива миграната који из Африке долазе у Европу.

Француски председник Емануел Макрон, који подржава преговоре са Северном Африком у вези с проблемом миграција, рекао је на самиту Салцбургу да "постоје правила и да се она морају поштовати".

"Морамо заштитити наше грађане, али то морамо да чинимо уз поштовање наших вредности. Такође, обавезе се не могу испоштовати ако нема солидарности", истакао је Макрон.

Макрон је уверен да земље као што су Италија, Грчка и Шпанија морају да преузму одговорност за пристизање миграната, али је нагласио значај европске солидарности.

У Салцбургу је изнета и идеја да земље чланице ЕУ намене средства Италији или Грчкој како би се побринуле за мигранте.

Упитан колико вреди један мигрант, луксембуршки премијер Гзавије Бетел рекао је: "Нисмо на пијаци. Говоримо о људима, а не о теписима или другој врсти робе".

Закључио је да је "срамота за све ако Европа почне да се пита колико кошта један имигрант".

Орбан: Нема потребе да Фронтекс чува мађарску границу

Нема потребе да Фронтекс чува мађарску границу од миграната, изјавио је премијер те земље Виктор Орбан.

Орбан је новинарима, уочи почетка Самита европских лидера у Салцбургу, рекао да би државе чланице ЕУ требало да задрже право да штите своје границе, те да је такав предлог већ изнео Аустрији и Бугарској.

Орбан је рекао да је Фронтекс, Европска агенција за заштиту граница - "лепа идеја" али да та организација никада није успешно заштитила ни метар границе, док је Мађарска штитила стотине километара.

Говорећи о Брегзиту, Орбан је рекао да ЕУ не би требало да кажњава Велику Британију и да су фер излазак из Уније и добра сарадња потребне и Британији и ЕУ.

Упитан да ли очекује да се говори и о одлуци ЕП да Мађарској изрекне казнене мере у вези с проблемима владавине права у тој земљи, Орбан је одговорио: "Сви се томе смеју".

Пленковић: Фронтекс треба да помогне суседним земљама

Хрватској је важно да појачане снаге европске агенције за границе Фронтекс буду распоређене у суседним земљама како би помогле њиховим граничним полицијама, као и на првим спољним границама ЕУ, тојест на границама Бугарске и Грчке, изјавио је хрватски премијер Андреј Пленковић.

Дакле, како је додао, треба јачати прву спољну границу ЕУ у Бугарској и Грчкој, па онда и границе ових земаља које су између Хрватске, Бугарске и Грчке како би се на тај начин спречио миграцијски притисак на Хрватску, преноси Хина.

Нагласио је да Хрватска има најдужу спољну границу ЕУ, 1351 километар, што је дуже него граница између Финске и Русије.

Такође је навео да је синоћ радној вечери доста лидера чланица ЕУ указало на потребу да суседне земље на југоистоку Европе поступно хармонизују своје визне системе с европским како би се тако спречило долазак илегалних миграната авионима и то без повратних карата.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво