Човић: Вучић користи све инструменте да реши питање Косова

Председник Србије Александар Вучић има изузетно тежак задатак испред себе када је реч о решењу питања Косова, каже хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић. Српски председник ће, наравно, искористити све инструменте које политичар тог калибра има да би остварио свој интерес, додаје Човић.

Човић је, у предизборном интервју за портал Кликс, упитан да коментарише изјаве председника Вучића, посебно поруке послате током недавне посете Митровици и "колико је то компромитовало његов однос са српским председником".

"Ми морамо бити свесни да господин Вучић има изузетно тежак задатак испред себе и он има своју стратегију и визију како га остварити - питање Косова. Наравно да ће користити све инструменте које политичар тог калибра има да би остварио свој интерес. Како би оно што је понудио свом народу последњих година и реализовао. Тај процес ће се завршити и мислим да ћемо ми у целини сачувати овај простор", одговорио је Човић.

Политичарима и грађанима у БиХ је битно да се очува мир и да држава остане целовита.

"То није ни питање ни потпитање, ни део неке озбиљне расправе, без обзира на то шта ће ко у кампањи да каже, јер му то може донети који глас. На исти начин мислим кад је у питању Македонија, Црна Гора, Србија и Косово. Питање имена Македоније иде полако ка крају, а онда остаје кључно питање Косова које би требало бити решено пре избора за Европски парламент. Ако се та криза реши квалитетно, онда ми имамо другачији ветар и мислим да чак у пакету имамо приступ Европској унији", рекао је Човић, који је претендује на још један мандат у Председништву БиХ.

Неопходни заједништво и сарадња

Двадесетак дана до избора у БиХ на свим нивоима, Човић подсећа да је изборни слоган његове странке у БиХ "Заједништво" и да се то односи на заједништво унутар Хрвата, али и на заједништво с Бошњацима, наравно и на заједништво са српским народом.

Без обзира на то какав изборни резултат буде, каже Човић, ниједан пројект не може заживети ако немамо сарадње и то на много вишем нивоу него што смо је имали до сада.

"Моје су поруке јасне и ишле су према браћи Бошњацима, исто тако Србима, али и Хрватима, морамо направити заједништво у кључним идејама о којим се разумемо. Неко ће то доживети искрено, неко неће, али ја сигурно никад нисам дао изјаву, а да нисам могао стајати иза ње до краја", навео је лидер ХДЗ БиХ.

Ако, каже, добије поверење гласача у наредне четири године приоритети ће му бити евроатлантске интеграције БиХ и у том смислу ће постојати једна нова реформска агенда за коју ћу дати једну нову димензију у садржају и динамици.

"Морамо компензиовати све оно што нисмо успели да урадимо и када је реч о социјалној, економској проблематици, правној држави и то ће бити нагласак свих нагласака хрватског члана Предсједништва и ја верујем да ми морамо ухватити корак с првим суседима. Црна Гора је већ у НАТО-у, Македонија нек промени име и одмах ће добити приступ НАТО-у", указује Човић.

Реформе услов за напредак

БиХ мора да се укључи у то, како истиче, неће ићи без потпуних реформи у БиХ. Најављује да ће инсистирати, кад се буде формирала власт на свим нивоима, да то буде "приоритет свих приоритета у вези с којим нема надмудривања".

"Да дефинишемо кључне реформске активности које ћемо морати урадити већ наредне године. Да направимо јасан план који ћемо сви парафирати, сви који желе бити власт од државе до ентитета", рекао је Човић.

На питање шта заиста стоји иза његовог односа с председником Републике Српске Милорадом Додиком и шта је заправо фамозни План Б, те да ли је истина да ће због тог плана већина Срба у Федерацији гласати за њега, Човић каже да је тај план већ реализован.

"План Б је завршен онда кад смо предали листе, прилагодили смо се том амбијенту и почели радити посао како га сада радимо", навео је Човић.

А што се тиче Додика, Човић каже да се са њим састаје бар три пута мање у току једне године у односу на број сусрета које има са Младеном Иванићем.

"Али, кад се састајем с Иванићем онда то никога не интерсује, али кад се састанем с Додиком онда су пуни медији тобожњих наших закључака и стратегија. Никад се није десило, одговорно то тврдим, да сам ја с било ким договарао нешто на штету неке друге или треће стране. Нема ни разговора на тај начин. То је преувеличавање, опет за нечије потребе", закључио је Човић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво