Софија подржава Будимпешту у напетим односима са ЕУ

Бугарска ће подржати Мађарску у њеним напетим односима са Европском унијом због демократских стандарда, поручио је потпредседник бугарске владе Красимир Каракачанов.

Бугарска влада једногласно је за усвајање заједничког става против било каквих санкција Мађарској, рекао је потпредседник бугарске владе, који је иначе члан антиимигрантски настројене странке Уједињене патриоте – млађег партнера у бугарској владајућој коалицији.

"Сматрамо да је реч о повреди суверенитета једне равноправне државе чланице Европске уније", рекао је Каракачанов новинарима након састанка кабинета.

Како је истакао, "данас је то Мађарска, сутра би могла бити Пољска, а једнога дана би се и Бугарска могла наћи на оптуженичкој клупи".

"Земље централне и источне Европе требало би да делују солидарно и да помажу једна другој, јер имају заједничке проблеме", закључио је Каракачанов.

Европски парламент је прошле недеље, гласањем без преседана, подржао санкције против Мађарске, оптуживши десничарску владу премијера Виктора Обрана да гази стандарде ЕУ о демократији, грађанским правима и корупцији.

То би, теоретски, могло да резултира губитком гласачких права Мађарске у ЕУ, али било која држава чланица може да стави вето на такав потез, а Пољска и Чешка су већ наговестиле да би то учиниле, подсећа Ројтерс.

ЕУ и против Пољске води истрагу због резултата на пољу демократских стандарда и владавине права.

Иако Брисел критикује Бугарску због пропуста у ефикасном увођењу строге владавине права, та земља се не суочава ни са каквом истрагом те врсте.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво