Медији у региону о Вучићевој посети Кини

Медији у региону бележе вишедневну, иначе, веома успешну посету делегације Србије НР Кини, коју је предводио председник Александар Вучић, без коментара и оцена, углавном уз опаску да је тој посети у српским медијима поклоњена веома велика пажња.

Хина је пренела да је посета бројне политичко-привредне делегације Србије, у којој су министри финансија, енергетике, грађевинарства и саобраћаја, дуго припремана и требало би - како се очекује - у Србију да доведе нове инвеститоре и свежи капитал, те додатно учврстити и унапредити већ започете пројекте.

Наводе да је у директним укључењима за српске електронске медије, Вучић потписане уговоре са кинеским партнерима описао као велике привредне инекције које ће "драматично" променити економску позицију Србије.

Хина подсећа да Кина засад у Србији има "тек две директне инвестиције: за 46 милиона евра купљен је вишегодишњи губиташ - Железара Смедерево, уз обавезу улагања још 158 милиона и фабрика каблова "Меи та" у Обреновцу, као инвестиција од 60 милиона.

Напомињу да би актуелна посета Кини требало да формално заокружи још две велике аквизиције - партнерство и докапитализацију Рударско-топионичарског базена Бор (РТБ) и отварање фабрике гума у Зрењанину.

Наводи се и да из порука председника Вучића, које је до сада послао из Кине, може издвојити оцена представника савеза кинеских фирми који сматра да је "велика ствар што је кинески председник одлучио да посети Србију", јер та најављена посета "јасно шаље сигнал свим кинеским инвеститорима да дођу у Србију", пенела је Хина.

Посету политичко-привредне делегације Кине забележила је и Ал Џазира Балканс, која констатује да Кина постаје важан партнер Србије, а да председник Вучић се нада помоћи у технолошком развоју земље.

Позивајући се на извештаје српских медија, Ал Џазира преноси да је Вучић рекао да се дуго припремао за разговор са кинеским колегом, након посете КиМ, али да је све једно имао велику трему.

Пренели су и да је Вучић рекао да је замолио кинеског председника за помоћ и подршку за додатно високотехнолошко унапређење Србије, односно за иновативне технологије и вештачку интелигенцију.

Радио Сарајево је регистровао посету српске политичко привредне делегације, на челу с Вучићем Кини, уз подсећање да је још раније најављено да ће том приликом бити верификован специјални економски пакет од најмање десет економских уговора, којима ће Србија - поред решења за РТБ Бор, у виду инвестиције од 1,46 милијарди долара, уз 350 милиона долара за докапитализацију компаније - обезбедити и капиталне инвестиције у области инфраструктуре, саобраћаја, пољопривреде, индустрије и информационих технологија у вредности до 1,5 милијарди долара.

Позивајући се на информације Танјуга, Радио Сарајево је пренео да је Кина као инвеститор већ значајно присутна у Србији, где кинеске компаније реализују низ великих инфраструктурних пројеката, својевремено је "спасила" Железару у Смедереву, а уочи председникове посете, кинеска компанија "Зиђин Мајнинг Груп" изабрана је за стратешког партнера РТБ Бор.

Загребачки Јутарњи и хрватски Пословни су известили да би Кинези у Србији могли да производе летеће аутомобиле, те да је новинаре о томе известио председник Вучић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи