Шарец против антиимиграционе политике Вишеградске групе

Новоизабрани премијер Словеније Марјан Шарец креће данас на свој први самит Европске уније, уочи којег је упутио поруку Бриселу да се влада у Љубљани не слаже са деловањем централноевропских земаља које чине Вишеградску групу – Пољска, Мађарска, Чешка, Словачка и супротстављају се политици према мигрантима коју заступа ЕУ.

Марјан Шарец је у интервјуу који је дао телевизији Словенија поручио да је Словенија увек била конструктивна чланица ЕУ.

"Соло акције Вишеградске групе нису наш стил... Наша спољна политика мора да буде координисана и стабилна", рекао је Шарец.

СТА подсећа да ће ово бити први самит ЕУ након одлуке Европског парламента да покрене процедуру наметања санкција Мађарској због политике коју води њен премијер Виктор Орбан.

Пре почетка неформалног састанка лидера ЕУ у аустријском граду Салцбургу биће одржан састанак лидера националних странака које чине Европску народну партију (ЕПП), а СТА наводи да би могло да се расправља о петнцијалном искључивању Орбанове странке Фидес из ЕПП-а.

Наводи да ће се словеначки премијер Шарец на маргинама самита у Салцбургу, чији ће фокус бити на миграцијама и Брегзиту, састати са председницима Европског савета и Европске комисије Доналдом Туском и Жан Клодом Јункером.

Домаћин самита аустријски канцелар Себастијан Курц прво ће угостити лидере на радној вечери посвећеној мигрантским питањима, а у току вечери британска премијерка Тереза Меј ће изнети сопствено виђење напретка у преговорима око Брегзита, наводи СТА.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи