Пенава не одустаје од протеста у Вуковару

Градоначелник Вуковара, Иван Пенава, из редова ХДЗ-а, не одустаје од одржавања протеста 13. октобра, ни након разговора са премијером Андрејем Пленковићем коме се та иницијатива није свидела.

Иван Пенава је протест сазвао због, како је раније најавио, "срамотног ћутања хрватских државних институција када је реч о процесуирању свих одговорних за убијене и нестале жртве агресије на Вуковар и Хрватску".

Тог викенда у Вуковар ће, како се очекује, доћи и 1.500 до 2.000 хрватских ветерана на спортске игре Хвидре, па је све добило политичку конотацију и многи у владајућем ХДЗ-у ову иницијативу виде као нови удар десне страначке струје на премијера.

Вуковар је, иначе, град у Хрватској у којем живи велики број Срба.

Медији подсећају да тај датум има своју ратну симболику. На тај дан, наиме, 1991. требало је да буде спроведен један, како се наводи озбиљан пробој већих снага Хрватске војске у опкољени град да би се помогло "измученим ветеранима и цивилима".

Та акција је, међутим, у последњем тренутку отказана, а до данас се не зна ко је и зашто тако одлучио.

"Углавном, много је Вуковараца који сматрају да су тим чином изиграни, чак и издани. Није, дакле, Пенава случајно одабрао управо тај датум, а када се још схватило да ће тог викенда у Вуковар доћи 1.500 до 2.000 ветерана на спортске игре Хвидре, све је добило политичку конотацију", пише Јутарњи лист.

Зато су многи у врху ХДЗ-а иницијативу њиховог вуковарског градоначелника дочекали на нож, сматрајући да је реч о још једном удару десне страначке струје на премијера Пленковића.

Иако је Пленковић недавно рекао да "нема некажњивости за најтеже и најбруталније злочине који су се догодили у Вуковару" и, како је рекао, са те стране има разумевање да покретање те теме, али, додао је, нема нимало разумевања за начин како је то учињено.

"Протест остаје. Нема говора о томе да се повучем, јер бих испао превише неозбиљан према тој проблематици, која је све само не неозбиљна", рекао је Пенава и тврди да од тог става неће одустати.

Огорчен је, рекао је, што се цела прича окренула у смеру напада на Пленковића и истиче да се о протесту није консултовао са представницима удружења ветерана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво