Матис и Заев о "утицају Русије на референдум"

Амерички министар одбране Џим Матис, који је стигао у посету Македонији, тврди да Русија покушава да се умеша у предстојећи референдум о споразуму Атине и Скопља о промени имена Македоније. Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да нема никаквих доказа о утицају Русије на референдум.

Џим Матис је новинарима који су са њим путовали у Скопље рекао да нема сумње да је Москва финансирала групе наклоњене Русији како би пропао референдум о промени имена Македоније, пренео је АП.

Амерички министар одбране осудио је, како је рекао, напоре Русије да искористи свој новац и утицај да изгради опозицију на предстојећем референдуму, чији би исход могао да отвори пут за улазак земље у НАТО, чему се Москва противи. 

Матис је последњи у низу лидера који борави у Скопљу како би изразио подршку промени имена земље, након генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга, немачке канцеларке Ангеле Меркел и аустријског канцелара Себастијана Курца. 

Матис је рекао да он и други савезници у НАТО-у директно говоре у медијима шта мисле.

"Ми не пребацујемо новац људима иза сцене, ми не састављамо партије које контролишемо или покушавамо да контролишемо", рекао је Матис. 

Истичући да га, како тврди, мешање Русије забрињава, Матис је рекао да САД не желе да виде да Русија у Македонији ради "оно што је покушала у толико много земаља", пренео је Ројтерс

Заев: Влада нема информације о утицају Русије на референдум

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је да нема никаквих доказа о утицају Русије на референдум који ће у тој држави бити одржан 30. септембра.

Заев је то рекао одговарајући на питања новинара на конференцији посвећеној слободи медија у региону.

"Немам никаквих доказа о било каквом утицају Русије. Русија и Македонија су пријатељи и Москва нема ништа против интеграција Македоније у ЕУ, али је против наше интеграције у НАТО. И то врло јасно говоре. Ми покушавамо да објаснимо да за нас не постоји алтернатива осим пуне интеграције у ЕУ и НАТО. Ми желимо да изградимо пријатељство са свим земљама и Руском Федерацијом, тако да верујем да ће то разумети и пријатељи из Русије, јер наши грађани ће остати посвећени том путу", рекао је Заев.

Потврдио је да је упознат са информацијама на друштвеним мрежама на којима неки шире лажне информације, али није рекао на кога прецизно мисли.

Поновио је подршку слободи медија.

"Присталица сам слободе медија, јер новинари и медијски радници најбоље знају како се то ради и ми политичари и влада не само да подржавамо начин за који мисле да најбољи", рекао је Заев, уз подршку струковном удружењу и позвао на поштовање етике како би се, како је рекао, супротставили лажним вестима и свим другим видовима погрешног начина информисања. 

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара