Заев: Тридесети септембар је дан за историју

Македонски премијер Зоран Заев позвао је грађане да 30. септембра изађу на референдум о промени имена земље и поручио да је 30. септембар "дан за писање историје, за европску Македонију".

"Сањали смо 27 година и данас смо на корак од остварења нашег сна – обезбеђивања европске будућности за нашу децу и будуће генерације", рекао је Зоран Заев на скупу, који је организовала коалиција "Заједно ЗА европску Македонију".

"То је одговорност наше генерације", поручио је премијер.

"Будућност Македоније и наше деце зависи од нас. Нико други не може да донесе ову одлуку за нас", рекао је Заев.

Додао је да је очување будућности земље "највећи патриотски чин", истичући да нема алтернативе уласку земље у НАТО и ЕУ.

"Имајући у виду протеклих 27 година, ми смо донели ову храбру одлуку, стављајући Македонију испред свих партија. Склопили смо споразум и стекли пријатеља. Споразум је фер и обе стране имају једнаке користи од њега. Овај споразум обезбеђује перспективу, пријатељство, развој и европску будућност", рекао је Заев.

Позвао је народ да покаже свету да Македонија поштује пријатеље.

"Пријатељи су дошли из целог света, нудећи пријатељство и говорећи нам да НАТО и ЕУ чекају. Кључ врата ЕУ је у нашим рукама, ми смо архитекте наше будућности", нагласио је Заев.

Додаје да је 30. септембар "дан избора, дан акције, а не дан за останак код куће", пренела је МИА.

Председник македонског парламента Талат Џафери рекао је да би сви требало да изађу на референдум и будућим генерацијама дају земљу која нема проблем са историјом, географијом, "отаџбину која је заједничка и равноправна за све".

Како је претходно пренео АП, хиљаде људи изашло је данас на улице Скопља у знак подршке опцији "за" споразум са Грчком о промени имена македонске државе.

Македонски грађани изјасниће се 30. септембра да ли подржавају или не споразум Атине и Скопља о промени имена македонске државе у Република Северна Македонија, што би могло да отвори пут чланству Македоније у НАТО, подсећа АП.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи