Словенија добила мањинску владу

Посланици словеначког парламента изгласали су вечерас нову мањинску владу левог центра премијера Марјана Шареца. За нову владу гласало је 45 посланика, 34 су била против, а 11 их је било уздржано или нису присуствовали седници.

Како је јавила словеначка агенција СТА, 16 министара, међу којима и двојица без портфеља, неколико минута после гласања положили су заклетву.

Словеначки парламент има 90 места, напомиње Ројтерс. У новој влади су и двојица бивших премијера, Миро Церар и Аленка Братушек, четири бивша министра и тројица бивших државних секретара.

Само четири од укупно 16 министара су жене, напомиње словеначка агенција.

"Тесно" гласање у парламенту наговештава да ће се Шарец суочити са тешким задатком да одржи владу, констатује АП.

Обраћајући се парламенту уочи гласања, Шарец је поручио да ће влада бити усредсређена на унапређење здравственог система, смањење бирократских трошкова и обезбеђење стабилног привредног амбијента у Словенији. 

"Доказали смо да можемо да разговарамо...сада је време да почнемо да радимо и дамо резултате", казао је Шарец. 

Дуже од три месеца од парламентарних избора у Словенији и неуспеха Словеначке демократске странке Јанеза Јанше да формира владу, њу је формирало пет странака окупљених у коалицију око Листе Марјана Шареца. 

Шарец, дипломирани глумац и некадашњи градоначелник општине Камник, прошлог месеца је именован за мандатара, а са 40 година најмлађи је премијер Словеније.

Званична примопредаја дужности између старог и новог премијера предвиђена је за петак, када ће доћи и до промена у министарству спољних послова које од Карла Ерјавеца преузима Церар, наводи Хина.

Ово је 13. словеначка влада од самосталности те бивше југословенске републике и прва мањинска влада, наводи СТА.

Аналитичар листа Дело Јанез Маркеш предвиђа да ће Јанша бити јака опозиција влади Шареца. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво