Европосланици гласали против Будимпеште

Европски парламент усвојио предлог да се покрене процедура против Мађарске због непоштовања владавине права.

Са 448 гласова за, 197 против и 48 суздржаних, резолуција је усвојена на пленарној седници парламента у Стразбуру.

То је други пут да је покренут такозвани члан 7 против неке чланице ЕУ. Против Мађарске је покренут због озбиљног кршења вредности ЕУ, а раније је то било против Пољске – због спроведених реформи за које је Европска комисија оценила да подривају независност правосуђа.

У реаговању на одлуку ЕП, шеф дипломатије Мађарске Петер Сјарто поручио је да је реч о "бедној освети" политичара који се залажу за миграције.

Ова процедура предвиђена је тзв. Уставом ЕУ у случају да нека од чланица озбиљно крши основне вредности ЕУ као што су владавина права, демократија, људска права и достојанство, слобода и право мањина.

Покретање члана 7 подразумева између осталог суспензију финансијских трансфера одређене чланице ЕУ, али и могуће привремено укидање гласа те земље у институцијама ЕУ.

Европски парламент расправљао је јуче о могућим санкцијама Мађарској због извештаја о политици Будимпеште у области миграција, медија, корупције, цивилног друштва.

Посланици су резолуцију о покретању процедуре против Мађарске усвојили великом већином гласова након жестоке дебате и између различитих фракција Европског парламента и унутрашњих подела међу члановима највеће Европске народне партије којој припада странка мађарског премијера Виктора Орбана.

После усвајања у Европском парламенту, одлука о суспензији Мађарске наћи ће се пред Европским саветом на гласању.

Мађарска ће у случају коначне потврде кршења принципа ЕУ и увођења санкција од ЕУ и даље бити у дужности да поштује обавезе које проистичу из чланства у ЕУ.

Одлука о укидању процедуре против земље чланице на основу члана 7 такође се доноси у Европском савету, при чему је потребно да то подржи већина, а не све земље чланице.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво