Европосланици гласали против Будимпеште

Европски парламент усвојио предлог да се покрене процедура против Мађарске због непоштовања владавине права.

Са 448 гласова за, 197 против и 48 суздржаних, резолуција је усвојена на пленарној седници парламента у Стразбуру.

То је други пут да је покренут такозвани члан 7 против неке чланице ЕУ. Против Мађарске је покренут због озбиљног кршења вредности ЕУ, а раније је то било против Пољске – због спроведених реформи за које је Европска комисија оценила да подривају независност правосуђа.

У реаговању на одлуку ЕП, шеф дипломатије Мађарске Петер Сјарто поручио је да је реч о "бедној освети" политичара који се залажу за миграције.

Ова процедура предвиђена је тзв. Уставом ЕУ у случају да нека од чланица озбиљно крши основне вредности ЕУ као што су владавина права, демократија, људска права и достојанство, слобода и право мањина.

Покретање члана 7 подразумева између осталог суспензију финансијских трансфера одређене чланице ЕУ, али и могуће привремено укидање гласа те земље у институцијама ЕУ.

Европски парламент расправљао је јуче о могућим санкцијама Мађарској због извештаја о политици Будимпеште у области миграција, медија, корупције, цивилног друштва.

Посланици су резолуцију о покретању процедуре против Мађарске усвојили великом већином гласова након жестоке дебате и између различитих фракција Европског парламента и унутрашњих подела међу члановима највеће Европске народне партије којој припада странка мађарског премијера Виктора Орбана.

После усвајања у Европском парламенту, одлука о суспензији Мађарске наћи ће се пред Европским саветом на гласању.

Мађарска ће у случају коначне потврде кршења принципа ЕУ и увођења санкција од ЕУ и даље бити у дужности да поштује обавезе које проистичу из чланства у ЕУ.

Одлука о укидању процедуре против земље чланице на основу члана 7 такође се доноси у Европском савету, при чему је потребно да то подржи већина, а не све земље чланице.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 11:47) - Jovica [нерегистровани]

izvoz

Sta to madjari izvoze u tolikoj vrednosti?

(четвртак, 13. сеп 2018, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

MAdjari

slaba im korist od ulaska u EU rasuli su se sirom evrore u potrazi za poslom.

(четвртак, 13. сеп 2018, 08:49) - anonymous Lala [нерегистровани]

EU

Kako naterati mađare da ne misle svojom glavom .

(четвртак, 13. сеп 2018, 08:33) - anonymous [нерегистровани]

Demokratija

Dok sam studirao (davno bilo), student naše filologije iz Grčke je zastupao tezu da se deč demokratija upotrebljava u pogrešnom kontekstu. Naime ona ne znači vladavinu naroda nego vladavinu nad narodom (pravilno tumačenje starogrčkih tekstova).

(среда, 12. сеп 2018, 23:18) - Aotearoa [нерегистровани]

Ta ista EU

koja se sada poziva na vladavinu prava sto se tice Madjarske, podrzala je nelegalan i neligitiman izbor Predsednika makedonskog Sobranja, a zatim i Vlade, a sada aktivno ucestvuje u pritiscima za sprovodjenje uspesnog referenduma !?

(среда, 12. сеп 2018, 23:12) - anonymous [нерегистровани]

Demokratija

Rec "demokratija" -- odlicana za marketing ali krajnje nedefinisana. Mora da su nam je ovi sa Zapada proturili a mi naivci pa svakome verujemo

(среда, 12. сеп 2018, 22:06) - kosutic [нерегистровани]

Zna se ko vlada a ko mora da slusa!

Ko ne podmazuje osovinu Makron - Merkl ima da bude kaznjen. Sad ce to biti Orban.

(среда, 12. сеп 2018, 19:41) - Dragan S [нерегистровани]

Vecina

Sta ovde predstavlja vecinu,Ono sto zastupa Nemacka i Francuska smatra se vecinom jer one su najmocnije i pod njihovim uticajem su ostali koji su za ovo glasali a ovo ponasanje je uterivanje strogoce i opomena drugima da se zna ko je gazda i ko vodu nosi a ko kosi.

(среда, 12. сеп 2018, 18:51) - anonymous [нерегистровани]

Izlazak iz Eu

Ma da kako da ne dobili su 15 milijardi evra bespovratno i imaju 80 milijardi evra izvoz u Eu i sad ce da izadju.

(среда, 12. сеп 2018, 18:48) - anonymous [нерегистровани]

Quo vadis Europa

Hajd što migrante primaju oni koji hoće, nego moraju i oni koji neće. Suverenitet i teritorijalni integritet ne znače ništa ako je u interesu zlog novog svetskog poretka. Nemamo pravo da štitimo svoju zemlju i svoje granice. Ako je to eu, ja neću tamo. Suverenitet je iznad izmišljenih '' vrednosti'' eu. Ne želim da me jednog dana majorizuju korumpirani činovnici po ko zna čijem diktatu.