Волфер: Граничне спорове решити дијалогом пре уласка у ЕУ

Аустрија је "фрустрирана" због граничних спорова чланица Уније, попут оног између Хрватске и Словеније, и сматра да државе Западног Балкана слична питања морају да решавају дијалогом пре него што уђу у ЕУ, изјавио је Клаус Волфер, шеф Одељења за проширење ЕУ при аустријском министарству спољних послова.

Волфер је, на конференцији у Сарајеву посвећеној аустријском председавању Унији коју је организовала Паневропска унија БиХ, подсетио да су у Бечу и раније били резервисани према чланству Кипра због нерешених односа на том острву.

На основу искуства учвршћеног проблемом у дефинисању границе између Хрватске и Словеније, како је додао, тај је приступ актуелизован, посебно када је у питању однос ЕУ према Западном Балкану.

"Председавање Аустрије Унијом прилика је за њене званичнике да повежу политичаре из тог региона, а међу важнијим циљевима је решавање граничних питања јер та 'локална' питања морају бити решена пре уласка у ЕУ", рекао је Волфер који је годинама службовао у Београду и Загребу, пренела је Хина.

"Три чвора" одређују ток европских интеграција

Оценио је да тренутно постоје "три чвора" који ће битно одредити ток процеса европских интеграција. Један је у односима између Македоније и Грчке, други између Београда и Приштине, а трећи чвор су глобална питања.

Први, сматра Волфер, биће лакше решен јер је компромис "готово ту" па би Македонија због тога требало да буде интегрисана не само у НАТО него и у процес придруживања ЕУ.

Према његовим речима, односи Београда и Приштине су нешто тежи случај, али важним, каже, сматра то што је дијалог у току.

Трећи чвор су, каже, глобална питања, односно начин на који ће ЕУ одговорити на изазове који долазе из САД-а, Кине и Индије.

У настојању да укаже на важност тих питања аустријска дипломатија предузима иницијативе као што је недавни састанак министара 24 земље у Бечу који је одржан у "Гyмнић формату".

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 14:33) - milan lala [нерегистровани]

Granice

Srbija nema nikakve granicne sporove ni sa kim. Postoje samo teritorijalne aspiracije Hrvatske i Albanije prema Srbiji. Granice suverene drzave Srbije poslednja je potvrdila Badinterova komisija. Druga je stvar sto Hrvatska masta da na osnovu Franc Jozefovog katastra zeli da predje na levu stranu Dunava u Srbiju kod Apatina i uzme delobve teritorije drzave Srbije. Hrvatska pokusava pateticno da glumi naslednicu Austro -Ugarske monarhije, kao da Srbija ima obavezu prema Austro-ugarskom katarstru. Sa druge strane Albanija merka KiM i vec su izjavili da ukidaju granicu izmedju AP-KiM i Albanije . Srbija zbog vojnog prisustva okupatora na KiM zasad je uzdrzana , ceka i trazi pomoc od Rusiji i ODKB za ocuvanje svog teritorijalnog integriteta. Svoje nedamo a tudje necemo neka to znaju i Hrvati i Albanci. Ucenjivanje iz EU nece proci ima Srbija alternativu na Istoku .

(четвртак, 13. сеп 2018, 12:35) - Helmut [нерегистровани]

Alternativa za Srbiju

Je l to znači da će Hrvatska i Slovenija da ostanu bez članstva? Obe imaju nerešene granične sporove, a članice su EU. Ovo je samo izgovor da nikada ne uđemo u EU. Hvala Bogu, alternativa je danas postojanija nego do pre 10 godina.

(четвртак, 13. сеп 2018, 10:41) - anonymous [нерегистровани]

leopardova koza

kada bi se svima koji traze nezavisnost udovoljilo tesko bi iti jedna zemlja ostala celovita.

(среда, 12. сеп 2018, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

Da vas podsetim:

A sto ste pohitali da primate Hrvatsku i Sloveniju u EU? Rasparcali ste jednu drzavu -- Jugoslaviju, koja je bolje funkcionisala nego danasnja EU.

(среда, 12. сеп 2018, 21:33) - ZoranT [нерегистровани]

Granica

Srbija nema granicu sa "Kosovom". Drzava nemoze da ima granicu sa delom svoje teritorije.

(среда, 12. сеп 2018, 19:46) - Dragan S [нерегистровани]

A Spanija

Sta cemo sa Spanijom ili Skotskom da je Engleska ostala u sastavu EU. Nisu to problemi nastali na zapadnom balkanu vec u Evropi koja je sebi dozvolila da granice menja prema interesima najmocnijih clanica.

(среда, 12. сеп 2018, 16:27) - anonymous [нерегистровани]

Ali zašto ste

frustrirani kada Srbija želi resiti svoje granice sa Kosovom.