ВМРО-ДПМНЕ не бојкотује референдум, свако гласа према савести

ВМРО-ДПМНЕ позвао је своје симпатизере да на предстојећем референдуму у Македонији гласају према сопственој савести, чиме је решено једно од кључних политичких питања у тој држави – да ли ће најбројнија странка позвати своје гласаће да бојкотују изјашњавање о споразуму са Грчком 30. септембра.

Председник ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, саопштавајући одлуку странке, позвао је чланове и симпатизере ове странке да гласају према сопственој савести, наводећи да о "националним питањима одлуку треба да донесе нација".

"Питање имена једно је од најзначајнијих у нашој земљи. Ово није питање за Христијама Мицкоског или Зорана Заева, већ питање за Македонију и све њене грађане", рекао је Мицкоски после вишечасовног већања у седишту ВМРО-ДПМНЕ у Скопљу.

На тај начин решена је једна од последњих непознаница пред референдум о споразуму са Грчком који ће бити одржан 30. септембра. Могући позив на бојкот гласања, да се ВМРО-ДПМНЕ на такав корак одлучио, озбиљно би довео у питање укупну излазност на референдум, за чији је успех потребно да на биралишта изађе више од половине од 1,8 милиона уписаних бирача.

"ВМРО-ДПМНЕ је, после консултација са грађанима, одлучио да сваки грађанин треба да поступи према сопственом убеђењу. О националним питањима треба да одлучује нација", рекао је Мицкоски.

Одлука ВМРО-ДПМНЕ уследила је свега неколико дана пошто су оснивачи те странке, који су у међувремену основали сопствене партије, попут Љубча Георгиевског и Љубе Бошковског, позвали грађане Македоније да изађу на референдум.

Упркос прилично неутралном ставу према референдуму, ВМРО-ДПМНЕ је наставио да критикује споразум са Грчком према којем би се држава убудуће требала звати "Република Северна Македонија", наводећи да је влада Зорана Заева прихватајући договор са Атином "срушила преговарачке позиције" Скопља.

"Не прихватамо споразум о имену. Против смо јер се на тај начин мења устав Македоније, национални идентитет, путне исправе и лични идентитет. Прихвата се ревидирање културе", рекао је Мицкоски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво