ВМРО-ДПМНЕ не бојкотује референдум, свако гласа према савести

ВМРО-ДПМНЕ позвао је своје симпатизере да на предстојећем референдуму у Македонији гласају према сопственој савести, чиме је решено једно од кључних политичких питања у тој држави – да ли ће најбројнија странка позвати своје гласаће да бојкотују изјашњавање о споразуму са Грчком 30. септембра.

Председник ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, саопштавајући одлуку странке, позвао је чланове и симпатизере ове странке да гласају према сопственој савести, наводећи да о "националним питањима одлуку треба да донесе нација".

"Питање имена једно је од најзначајнијих у нашој земљи. Ово није питање за Христијама Мицкоског или Зорана Заева, већ питање за Македонију и све њене грађане", рекао је Мицкоски после вишечасовног већања у седишту ВМРО-ДПМНЕ у Скопљу.

На тај начин решена је једна од последњих непознаница пред референдум о споразуму са Грчком који ће бити одржан 30. септембра. Могући позив на бојкот гласања, да се ВМРО-ДПМНЕ на такав корак одлучио, озбиљно би довео у питање укупну излазност на референдум, за чији је успех потребно да на биралишта изађе више од половине од 1,8 милиона уписаних бирача.

"ВМРО-ДПМНЕ је, после консултација са грађанима, одлучио да сваки грађанин треба да поступи према сопственом убеђењу. О националним питањима треба да одлучује нација", рекао је Мицкоски.

Одлука ВМРО-ДПМНЕ уследила је свега неколико дана пошто су оснивачи те странке, који су у међувремену основали сопствене партије, попут Љубча Георгиевског и Љубе Бошковског, позвали грађане Македоније да изађу на референдум.

Упркос прилично неутралном ставу према референдуму, ВМРО-ДПМНЕ је наставио да критикује споразум са Грчком према којем би се држава убудуће требала звати "Република Северна Македонија", наводећи да је влада Зорана Заева прихватајући договор са Атином "срушила преговарачке позиције" Скопља.

"Не прихватамо споразум о имену. Против смо јер се на тај начин мења устав Македоније, национални идентитет, путне исправе и лични идентитет. Прихвата се ревидирање културе", рекао је Мицкоски.

број коментара 1 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 11:17)
Aleksandar [нерегистровани]

Bojkot

Svako da odluci (ne da glasa) prema savesti. Ima razlike.