Пахор: Слаба ЕУ неће се проширити на Западни Балкан

Председник Словеније Борут Пахор упозорио да ће се тренутни застој у којем се нашла ЕУ претворити у кризу уколико националистичке политике превладају.

Слаба ЕУ неће се проширити на Западни Балкан, изјавио је председник Словеније Борут Пахор на Бледском стратешком форуму.

Међутим, британски лист Експрес, позивајући се на агенцију Нова, Пахор је рекао да је ЕУ ослабљена Брегзитом и да ће "можда морати да одложи планове за проширење на Западни Балкан".

Обраћајући се у присуству главног европског преговарача за Брегзит Мишела Барнијеа, Пахор је рекао да блок не може да се нада пријему Србије, Црне Горе и Албаније као нових чланица у садашњем стању, преноси лист.

"Све је повезано и пролазимо кроз период у којем ће морати да се донесу тешке одлуке", преноси Експрес речи Пахора.

Словенијан тајмс, позивајући на СТА, наводи да је Пахор рекао да је Брегзит показао да је ЕУ у застоју, те је то питање повезао са проширењем ЕУ на Западни Балкан.

Он је, ипак, истакао да је Словенија заинтересована да напори за пријем нових чланица буду успешни.

Пахор је објаснио да застој не значи да време стоји и да је ЕУ у некој врсти замрзнутог стања, већ супротно - да се суочавамо са све већим повратком националних политика.

Пахор је рекао и да застој у институционалном, политичком, економском и другим облицима интеграције ојачава националистичке политике.

"Делује да, у овом тренутку, они од нас који верују у снажу ЕУ немају јасну визију. Међутим, алтернатива делује јасније - обнављање моћи држава чланица", рекао је Пахор.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво