Индекс: Уместо у затвору, Мерчеп у бањи

Ратни злочинац Томислав Мерчеп, осуђен на седам година затвора због убиства 43 цивила, дане проводи у бањи, уместо у затворској ћелији, пише хрватски "Индекс".

"Господару живота и смрти од Вуковара преко Загребачког велесајма па све до Пакрачке пољане", како Мерчепа описује Индекс, време проведено у Крапинској бањи се рачуна у служење затворске казне.

Министарство правосуђа Хрватске одговорило је на питање Индекса да је Мерчепу препоруком лекара одобрено лечење у "стационарној медицинској установи", јер за спровођење потребног лечења не постоје услови у затвору.

Портал наглашава да Министарство у свом одговору није напоменуло да је Мерчеп и прошле године боравио у Крапинској бањи.

"Виђао сам га тамо и лане. У парку или у биртији. Без правосудних полицајаца", изјавио је саговорник Индекса који је Мерчепа видео у одмаралишту.

Његове речи потврђује и неименовани правосудни полицајац, који је изјавио да га је "срам због система у којем ради и који омогућава починитељима најтежих кривичних дела повлашћен третман".

Такав повлашћени третман, како пише Индекс, Мерчепу је обезбедило Министарство правосуђа у сарадњи с хрватским Министарством бранитеља.

Најпознатији злочин које су Мерчепове јединице починиле јесте убиство породице Зец, подсећа портал, додајући да је Михајло Зец убијен на улици у Загребу, а да је његова ћерка Александра убијена на Медведници и потом бачена у јаму са смећем.

Загребачки Жупанијски суд осудио је у мају 2016. године Мерчепа на пет и по година затвора јер као командант јединице познате као "мерчеповци" није спречио злочине над српским цивилима, а Врховни суд му је у фебруару прошле године повећао казну на седам година.

"Мерчеповци" су на кутинском, пакрачком и загребачком подручју незаконито ухапсили 52 лица српске националности, од којих су 43 убили, три лица се воде као нестали, док је шесторо преживело мучења и злостављања.

број коментара 0 Пошаљи коментар