Китаровић: Хрвати деценијама нису смели да именују своје порекло

Деценијама је, уместо "Ја сам Хрват", морало је да се каже "Ја сам из Хрватске", а онима који би исказали национални понос претио је затвор, изјавила је Колинда Грабар Китаровић у интервјуу за аустријски "Клајне цајтунг".

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, у интервјуу који је у уторак објавио аустријски дневник Клајне цајтунг, одговарала је на питања о мигрантској кризи и национализму, али и о свом одрастању у комунизму.

"Хрватски муслимани живе у великом страху. Боје се за свој положај. Брину се да ће бити изопштени из друштва због појединаца који под лажним разлозима долазе код нас да би агитовали за радикалне идеје", изјавила је Грабар Китаровићева, преноси Нови лист.

Додала је да Европа није имала стратегију за пријем миграната, којима нико није објаснио шта се од њих очекује.

"Била сам више пута у Авганистану, и верујте, није свако ко долази у Европу демократски расположен", рекла је хрватска председница илуструјући ту тврдњу описом потлачености жена у Авганистану.

На питање зашто национализам има све више присталица у Европи, хрватска председница одговара да се "друштва бране од опасности споља".

Питање о радикалном национализму у Хрватској подстакло ју је да одговори како је таква питања, како је цитира Нови лист, "чине бесном".

"Деценијама је нама Хрватима било забрањено да именујемо своје порекло. Уместо да кажемо: 'Ја сам Хрват', морали смо рећи: 'Ја сам из Хрватске.' Ко би исказао свој национални понос, претио му је затвор", рекла је Грабар Китаровићева, наводи Нови лист.

Не пориче да у Хрватској постоје и леви и десни екстреми, али сматра да они не представљају "никакву опасност за нашу демократију".

Грабар Китаровићева оцењује и да Хрватска спада "међу либералније" земље Европске уније.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво