Китаровић: Хрвати деценијама нису смели да именују своје порекло

Деценијама је, уместо "Ја сам Хрват", морало је да се каже "Ја сам из Хрватске", а онима који би исказали национални понос претио је затвор, изјавила је Колинда Грабар Китаровић у интервјуу за аустријски "Клајне цајтунг".

Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић, у интервјуу који је у уторак објавио аустријски дневник Клајне цајтунг, одговарала је на питања о мигрантској кризи и национализму, али и о свом одрастању у комунизму.

"Хрватски муслимани живе у великом страху. Боје се за свој положај. Брину се да ће бити изопштени из друштва због појединаца који под лажним разлозима долазе код нас да би агитовали за радикалне идеје", изјавила је Грабар Китаровићева, преноси Нови лист.

Додала је да Европа није имала стратегију за пријем миграната, којима нико није објаснио шта се од њих очекује.

"Била сам више пута у Авганистану, и верујте, није свако ко долази у Европу демократски расположен", рекла је хрватска председница илуструјући ту тврдњу описом потлачености жена у Авганистану.

На питање зашто национализам има све више присталица у Европи, хрватска председница одговара да се "друштва бране од опасности споља".

Питање о радикалном национализму у Хрватској подстакло ју је да одговори како је таква питања, како је цитира Нови лист, "чине бесном".

"Деценијама је нама Хрватима било забрањено да именујемо своје порекло. Уместо да кажемо: 'Ја сам Хрват', морали смо рећи: 'Ја сам из Хрватске.' Ко би исказао свој национални понос, претио му је затвор", рекла је Грабар Китаровићева, наводи Нови лист.

Не пориче да у Хрватској постоје и леви и десни екстреми, али сматра да они не представљају "никакву опасност за нашу демократију".

Грабар Китаровићева оцењује и да Хрватска спада "међу либералније" земље Европске уније.

број коментара 34 пошаљи коментар
(четвртак, 13. сеп 2018, 07:29)
anonymous [нерегистровани]

Naprotiv

Srbi u Hrvatskoj nikad nisu smjeli ni u doba Komunizma,a pogotovo ne danas u tvojoj “demokratskoj” Hrvatskoj glasno se izjasniti da su Srbi.To je prava istina.

(четвртак, 13. сеп 2018, 07:26)
anonymous [нерегистровани]

Toliko činjenica

demantira Kitarovicku,da vjetovatno i sam novinar to zna ,ali dali je slucajno takva pitanja izbjegao da bi je suočio sa istinom ili je i njemu i austrijskoj javnosti trebala ova neistina.A evo neke od tih činjenica,samo je Hrvatska u doba komunizma pored Hej Slaveni mogla izvoditi i svoju hrvatsku himnu.U Ustavu Hrvatske je pisalo da je to republika hrvatsko naroda i...,dakle laži i neistine koje Hrvatska presednica vise puta do sada izrekla u raznim prilikama i po raznim pitanj8ma

(среда, 12. сеп 2018, 23:40)
anonymous [нерегистровани]

Nemoj da solis pamet mladima

Nemoj da solis pamet mladima jer ima nas starijih koji znamo kako je bilo u Socijalistickoj Federativnoj Republici Jugoslaviji. 

(среда, 12. сеп 2018, 20:21)
anonymous [нерегистровани]

Ne, to nije istina....

Rodjen sam i odrastao u Hrvatskoj i bez ikakvog straha i ustrucavanja Hrvati su se izjasnjavali u skladu sa njihovom nacionalnoj pripadnosti kao sto su to cinili i pripadnici drugih nacionalnosti. Volio bih cuti jedan jedini primjerak da je neko snosio bilo kakvu posljedicu a posebno kaznu izdrzavanja zavora zbog toga so se izjasnio kao Hrvat, Srbin itd.. Gospodjo Kitarovic Vi jako dobro znadete da to nije istina i cemu to osim ukoliko one zaista sluzi samo za trovanje dolazecih generacija sa mrznjom. U Jugoslaviji kao i u SR Hrvatskoj niko se nije mogao izjasniti kao ustasa ali to je vec sasvim druga prica.

(среда, 12. сеп 2018, 20:10)
Бранислав Г. Ромчевић [нерегистровани]

Националност

Највећи број тврдњи хрватски Председнице у овом тексту, а нарочито оне о националном изјашњавању, не одговара истини. 

(среда, 12. сеп 2018, 18:46)
Braco [нерегистровани]

Kolinda

Volim Hrvatsku, živim u Hrvatskoj, ali takvu mržnju prema Jugoslaviji ne želim prihvatiti! Imali smo sve, izjašnjavali smo se prema osjećajima. Nismo bili nikad gladni, imali smo krov nad glavom, ali je važno trovati mlade neistinom. Pošto nam mlada populacija napušta Hrvatsku, laž ne drži vodu!

(среда, 12. сеп 2018, 18:08)
Patriota [нерегистровани]

Re: Raspadom YU,

"najviše je izgubila - Srbija!"
ODGOVOR:
Medjutim, najveci gubitak Srbija je dozivela stvaranjem te iste zajednicke drzave. Bila je to najveca zabluda Srba, kao i najveca grobnica Srba i Srbije. Posle raspada svi su sebi stvorili ciste nacije dok je Srbija na nekoj "klackalici" gde cini se, svi imaju vise prava nego Srbi. Da ne govorimo o (ne)patriodstvu. I dalje imamo JUGOSLOVENSKO dramsko pozoriste, YU predznaku na avionima, Yu brodarstvo, jugoslovene... Dok ne shvatimo koliko je vazno biti PATRIOTA, nece biti napretka. NAPOMENA: Biti patriota kao i nacionalista znaci voleti svoje i boriti se za nacionalne interese {kao i svi ostali: Amerikanci su jedni od najvecih nacionalista. Njihovi predsednici (s pravom) stalno to potenciraju}. Kad covek nesto izgubi ne moze reci da mu je neko oduzeo/ukrao. Svojom nepaznjom je sam izgubio. Jos nije kasno da se osvestimo.
Srbin iz Kanade.

(среда, 12. сеп 2018, 17:43)
anonymousJoe [нерегистровани]

Izjava, izvala

Rece doticna jos u intervjuu "...Odrasla sam u komunizmu, i nisam htela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htela sam da budem slobodna. Htela sam da imam mogućnost u prodavnici biram između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima da saopštavam koliko će mi hleba trebati sledeće nedelje...". Eto, da smo samo znali da proizvodimo vise vrsta jogurata komunizam nikad nebi pao.

(среда, 12. сеп 2018, 17:31)
anonymous [нерегистровани]

Izmisljotina

Kolosalna izmisljotina. Valda te price da bi mladi Hrvati poverovali u te bajke. Kad su bili Americki izbori otvoreno je podrzala "njenu prijateljicu" Hilari Klinton koja je veoma cesto volela da nesto izmisli u kampanji. Verovatno se Kolinda ugledala na Hilari.

(среда, 12. сеп 2018, 17:19)
Zemja neslućenih nizina! [нерегистровани]

Raspadom YU,

najviše je izgubila - Srbija!