Орбан: ЕП се спрема да осуди читав мађарски народ

Европски парламент расправљао је о могућим санкцијама Мађарској, због извештаја о политици Будимпеште у области миграција, медија, корупције, цивилног друштва. Неки тврде да је мађарска политика супротна европским вредностима. То би могло довести и до одузимања права гласа Будимпешти у Савету ЕУ. Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да се Европски парламент спрема да осуди читав мађарски народ.

Атмосферу у Европском парламенту до усијања је довела дебата о томе да ли покренути дисциплински поступак против Мађарске и њене десничарске владе, због њене пре свега антимигрантске и антиевропске политике.

То је први пут да је Парламент покушао да поступи по Члану 7 Уговора о ЕУ - што може довести до одузимања права гласа Мађарској у Европском савету.

"Да будемо искрени, господине Орбан - под овим условима, било би немогуће примити Мађарску у Европску унију. Молим Вас, јер волим Мађарску, да не гобворите да је ово уперено против Мађарске и њеног народа. Ви нисте Мађарска, већ сте премијер и лидер политичке партије. Мађарска је више од Вас", рекао је ГИ Верховштад из Белгије.

''Господине премијеру, овде није реч о Мађарској или њеном народу, већ о Влади у Мађарској, коју многи ваши грађани не подржавају. Дакле, много тога - непотизам, злоупотреба европских фондова, кршење европских вредности и права невладиног сектора, затим мађарско судство - нису у складу с европским вредностима", навео је Филип Ламбер из Француске.

Премијер Орбан је упозорио да би политичке санкције Будимпешти биле први случај да ЕУ осуди свог граничара.

"Знам да сте ви већ заузели стајалиште по овом питању и знам да ће велика већина вас подржати овај извештај. Знам и то да мој говор неће променити ваше мишљење. Ипак сам дошао овамо, јер се ви сада спремате да осудите не само једну владу, него једну читаву државу, један читав народ. Осудићете Мађарску која је већ хиљаду година део европске хришћанске породице", истакао је Орбан.

Додаје и да постоји жеља да се Мађарска искључи из процеса одлучивања и да јој се одузме право на заступање својих интереса, као и да осуде Мађаре, јер су одлучили да неће постати земља миграција.

"Ако желимо да будемо уједињени у разноликости, онда разлике не смеју да буду разлози за осуду било које државе чланице и њено искључивање из процеса заједничког доношења одлука", напомиње Орбан.

Критикује и садржај извештаја, рекавши да његови творци нису упознати са елементарним чињеницама и да у њему има 37 нетачних тврђи о Мађарској.

"Какву год одлуку данас донесете, Мађарска неће попустити пред уценама. Ми ћемо зауставити незаконите миграције и одбранићемо своја права, ако треба и наспрам вас. Видећемо какав ће бити исход избора у мају. Ја мислим да ће вратити демократију у европску политику", закључио је Орбан свој говор на пленарној седници уз гласно одобравање дела посланика.

Европски парламент у среду гласа о предлогу за покретање процедуре о владавини права у Мађарској. Извештај о Мађарској је важан - у светлу предстојећих избора у Европском парламенту, у мају следеће године.  

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи