Орбан: ЕП се спрема да осуди читав мађарски народ

Европски парламент расправљао је о могућим санкцијама Мађарској, због извештаја о политици Будимпеште у области миграција, медија, корупције, цивилног друштва. Неки тврде да је мађарска политика супротна европским вредностима. То би могло довести и до одузимања права гласа Будимпешти у Савету ЕУ. Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је да се Европски парламент спрема да осуди читав мађарски народ.

Атмосферу у Европском парламенту до усијања је довела дебата о томе да ли покренути дисциплински поступак против Мађарске и њене десничарске владе, због њене пре свега антимигрантске и антиевропске политике.

То је први пут да је Парламент покушао да поступи по Члану 7 Уговора о ЕУ - што може довести до одузимања права гласа Мађарској у Европском савету.

"Да будемо искрени, господине Орбан - под овим условима, било би немогуће примити Мађарску у Европску унију. Молим Вас, јер волим Мађарску, да не гобворите да је ово уперено против Мађарске и њеног народа. Ви нисте Мађарска, већ сте премијер и лидер политичке партије. Мађарска је више од Вас", рекао је ГИ Верховштад из Белгије.

''Господине премијеру, овде није реч о Мађарској или њеном народу, већ о Влади у Мађарској, коју многи ваши грађани не подржавају. Дакле, много тога - непотизам, злоупотреба европских фондова, кршење европских вредности и права невладиног сектора, затим мађарско судство - нису у складу с европским вредностима", навео је Филип Ламбер из Француске.

Премијер Орбан је упозорио да би политичке санкције Будимпешти биле први случај да ЕУ осуди свог граничара.

"Знам да сте ви већ заузели стајалиште по овом питању и знам да ће велика већина вас подржати овај извештај. Знам и то да мој говор неће променити ваше мишљење. Ипак сам дошао овамо, јер се ви сада спремате да осудите не само једну владу, него једну читаву државу, један читав народ. Осудићете Мађарску која је већ хиљаду година део европске хришћанске породице", истакао је Орбан.

Додаје и да постоји жеља да се Мађарска искључи из процеса одлучивања и да јој се одузме право на заступање својих интереса, као и да осуде Мађаре, јер су одлучили да неће постати земља миграција.

"Ако желимо да будемо уједињени у разноликости, онда разлике не смеју да буду разлози за осуду било које државе чланице и њено искључивање из процеса заједничког доношења одлука", напомиње Орбан.

Критикује и садржај извештаја, рекавши да његови творци нису упознати са елементарним чињеницама и да у њему има 37 нетачних тврђи о Мађарској.

"Какву год одлуку данас донесете, Мађарска неће попустити пред уценама. Ми ћемо зауставити незаконите миграције и одбранићемо своја права, ако треба и наспрам вас. Видећемо какав ће бити исход избора у мају. Ја мислим да ће вратити демократију у европску политику", закључио је Орбан свој говор на пленарној седници уз гласно одобравање дела посланика.

Европски парламент у среду гласа о предлогу за покретање процедуре о владавини права у Мађарској. Извештај о Мађарској је важан - у светлу предстојећих избора у Европском парламенту, у мају следеће године.  

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 12. сеп 2018, 00:09)
lane milojevic [нерегистровани]

Nakaradna demokratija

Par bogatih drzava upravlja sa EU i ako im se ne povinujes odmah te osudjuju. Ne smes ni da mislis drugacije inace te izoliraju i nipodastavaju.

(уторак, 11. сеп 2018, 20:55)
.. [нерегистровани]

Evropa

da, vazal - ne ! Kuda mi zurimo ?

(уторак, 11. сеп 2018, 20:51)
Dragan S [нерегистровани]

To je pravi predsednik

Viktor Orban je slobodno misleci predsednik i kao takav nije podoban onima kojima je cilj da Evropa zastupa misljenje nekolicine najmocnijih drzava koje su sebi dali zapravo da je njihovo misljenje i volja neprikoslovena i jedina. Mi smo bili bombardovani samo zbog toga sto se nismo povinovali nekom novom poretku koji se u Evropu uvodi mimo zelje i saglasnosti vecine.Verujem da ce nakraju Orban izaci kao pobednik jer vremena inkvizicije su odavno prosla i u Evropi je sve vise predsednika kao sto je Orban.