Меркелова: Територијални интегритет полазна тачка за регион да остане какав је сада

Велики интерес Немачке и Европске уније је стабилан регион Западног Балкана, а територијални интегритет земаља региона је важна полазна тачка за то и треба да остане какав је сада, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел у Скопљу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел допутовала је у прву званичну посету Македонији, а сачекао ју је премијер Зоран Заев.

"Земље Западног Балкана имају перспективу за ЕУ и то је у нашем сопственом интересу. Територијални интегритет је важна полазна тачка за регион да остане какав је сада", навела је немачка канцеларка на заједничкој конференцији са премијером Македоније Зораном Заевом.

Подсетила је да је Немачка 2014. иницирала Берлински процес управо да би се интензивирала сарадња међу земљама Западног Балкана.

Истакла је и да са европског аспекта постоји велики интерес за стабилност региона Западног Балкана, пренела је МИА.

"Грађани сами треба да одлучују о будућности земље"

Меркелова је претходно поручила грађанима да могу и треба сами да одлучују о будућности своје државе. То може да буде чланство у НАТО-у и ЕУ ако референдум од 30. септембра буде успешан, рекла је Ангела Меркел, али је и додала да има и одређених предуслова да би се то испунило, преноси МИА.

"Постојао је спор између ваше земље и Грчке и морало је да се нађе решење. Зато су питање имена и питање чланства повезани. И ви 30. септембра имате могућност, исто као пре 27 година, да гласате да ли ћете припадати ЕУ и НАТО-у, а то истовремено значи прихватање договора са Грчком", рекла је Меркелова на заједничкој прес-конференцији са премијером Зораном Заевом.

Македонски премијер је захвалио Меркеловој на отвореној подршци Немачке евроатлантским интеграцијама Македоније.

"Подршка коју добијамо у нашим напорима да изградимо напредно европско друштво је огромна и пријатељска", додао је Заев, преноси МИА.

ВМРО не одступа, споразум неприхватљив 

Лидер најутицајније опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, Кристијан Мицкоски, рекао да је немачкој канцеларки Ангели Меркел пренео став те странке да је за њих неприхватљив грчко-македонски споразум о новом имену Македоније и да се не слаже са садржајем тог прогрма.

ВМРО-ДПМНЕ је једина странка која још није заузела јасан став у односу на референдум, који ће бити одржан 30. септембра, а на којем ће се грађани изјашњавати о споразуму.

Како је раније најављено, странка ће то учинити до 10. септембра.

Мицкоски је рекао да је састанак са Меркелов протекао у пријатељској атмосфери , али није желео да открива детаље разговора који су вођени у "четири ока".

Немачка канцеларка је раније данас стигла у једнодневну посету Македонији, а испред зграде Владе су је уз све државнe почасти дочекали Заев и његови најближи сарадници, јавила је агенција МИА.

Меркелова је прва немачка канцеларка која је у посети Македонији, напомиње агенција.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво