Хрватска изручила БиХ Хасана Ружнића због злочина над Србима

Хрватска је Босни и Херцеговини изручила Хасана Ружнића, осумњиченог за ратне злочине над српским цивилима 1995. године, јавили су загребачки и сарајевски медији позивајући се на Тужилаштво и Судску полицију БиХ.

Осумњичени Хасан Ружнић је, према сазнањима Радио Сарајева, око поднева предат Судској полицији БиХ на граници између БиХ и Хрватске, а потом пребачен у Сарајево где га очекује испитивање у Тужилаштву.

Ружнић је осумњичен у оквиру предмета Атиф Дудаковић и други, а терети се за злочине против човечности над жртвама српске националности у акцији "Сана 95" током 1995. године.

Он је на основу међународне потернице, расписане на захтев Тужилаштва БиХ, ухапшен у Хрватској 29. јула.

Ружнић је осумњичен у склопу истраге која се води против веће групе некадашњих припадника Армије БиХ (АБХ), укључујући и пензионисаног генерала Атифа Дудаковића, ратног командата 5. корпуса АБХ.

Према наводима загребачке агенције Хина, Посебно одељење ратне злочине Тужилашта БиХ води истрагу против Ружнића теретећи га да је као припадник војне полиције 5. корпуса АБиХ починио злочин против човечности над жртвама српске националности у Босанском Петровцу 15. септембра 1995. када је стрељано и убијено најмање 40 Срба, цивила и војника који су се претходно предали.

Осумњичени се терети да је лично учествовао у стрељању и појединачним убиствима преживелих.

Заједно са Ружнићем истрагом је обухваћено укупно 17 осумњичених, укључујући и генерала Дудаковића.

Након испитивања осумњиченог поступајући тужилац ће одлучити о даљим активностима у предмету, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво