Како ће изгледати нов споменик Туђману у Загребу

Први хрватски председник Фрањо Туђман добиће још један у низу споменика, који ће заменити постојећи код тзв. Бандићевих фонтана у Улици Хрватске братске заједнице у Загребу. 

Пет година од прве најаве, загребачки градоначелник Милан Бандић расписао је конкурс за израду и постављање споменика. 

Туђмана ће, према ранијем конкурсу, израдити Кузма Ковачић, а замениће постојећи споменик на томе месту, пише загребачки Тпортал.

Пре постављања споменика треба, како се наводи, уредити плато и приступну стазу.

Према расписаном конкурсу, ти сегменти ће бити изведени као "монтажне армиране бетонске коцке, габарита 6x6 метара, висине бруто 25 и 70 центиметара". 

Коцке се слажу у композицију с висинским помацима на начин да су неке потпуно утопљене у терен, у нивоу с травњаком, а део ће бити издигнут из терена и користиће се као клупе за седење.

На једној тој коцки биће постављен Туђманов цитат исписан словима од бронзе: "Можете ми, ево, узети слободу, па и живот, али не и мисао, не и истину, не и мој прилог историји народа којем припадам."

Постамент споменика биће од масивног каменог блока 140x140x162 центиметра. 

Предвиђен је камен "кашмир вајт" (cashmir white), паљен и пескарени. На гранитном постаменту ће бити брозани грб са именом првог хрватског председника, уз датум рођења и смрти.

Споменик ће доћи на место гранитне пирамиде аутора Бранка Силађина под именом "Гранит који памти".

Где ће бити премештена пирамида, за сада, још није познато.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи