Хрватски министар: Систем хитне медицине није крив за смрт младића

Налаз обдукције потврдио је да је младић Матео Ружић из Запрешића у Хрватској, преминуо због астме и срчане мане, речено је на конференцији за новинаре у Министарству здравља Хрватске. Ресорни министар тврди да би се то догодило и да се у том тренутку налазио било где на свету.

Стручњаци хрватског Завода за судску медицину и криминалистику 13. августа су урадили обдукцију којом је утврђено да је Матео умро због бронхитиса и непрепознате срчане мане, тачније мане крвних судова, а резултати нису раније објављени док, ресорно министарство није добило дозволу оца преминулог младића.

Према речима министра здравља Милана Кујунџића, младић би умро и нико не би могао да га спасе и да се у том тренутку налазио на било ком месту на свету.

Матео је умро на улици у недељу 12. августа, а његова смрт је изазвала љутњу грађана Запрешића и целе Хрватске, јер у првој екипи Хитне помоћи није било лекара, а ни неопходне опреме, па су му прву су му прву помоћ пружили пролазници и болничарка.

Друга екипа Хите помоћи у којој је био и лекар на лице места је дошла тек након 27 минута, али младићу више није било спаса.

Због катастрофалне организације Хитне помоћи нико се не осећа кривим, а јавност тражи смену министра и позива надлежне на одговорност.

"Систем хитне медицине у овом случају није заказао, нити је било пропуста у поступању", рекао је министар Кујунџић, пренели су хрватски медији.

На питање о његовој одговорности министар је нагласио како је као моралан човек који је у овом тренутку одговоран за систем здравства, од првог дана говорио да ће дати оставку ако се установи да је систем заказао.

"Сада се потврдило да је систем функционисао, а као друго, потврђено је да је у основи то била напрасна смрт", истакао је Кујунџић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи