Петрич: Време за истраживање о убијеним српским цивилима

Бивши високи представник у БиХ Волфганг Петрич, који је осудио стављање ван снаге извештаја из 2004. о Сребреници, изјавио је да је сада време да се коначно направи слично озбиљно истраживање о убијеним српским цивилима.

"Треба испитати све чињенице – и оне за које већ знамо и оне до којих би се могло доћи", рекао је Петрич у писаном интервјуу за бањалучке Независне новине.

"Сада је време да се коначно направи слично озбиљно истраживање које би говорило о убијеним српским цивилима", рекао је Петрич и додао да се не сме радити, како каже, срамотно поништавање извештаја о страдањима Бошњака.

Он је одлуку НСРС о стављању извештаја о Сребреници из 2004. ван снаге назвао "моралним банкротом" тог највишег законодавног тела у РС.

"Сви који су за такво нешто гласали показују да ништа нису научили из трагичне историје региона. РС су донели срамоту, као и свим жртвама. Не можете одбранити истину о недужним српским жртвама у селима око Сребренице тако што ћете на званични начин оскрнавити 8.000 систематски убијених муслиманских мушкараца и младића", навео је Петрич.

Упитан шта би требало урадити сада за српске жртве, Петрич каже треба испитати све чињенице – и оне за које већ знамо и оне до којих би се могло доћи, али без политизације и злоупотреба.

"Те жртве тако нешто нису заслужиле. Али немојте по други пут муслиманске жртве скрнавити", навео је и додао да је Бањалука у томе заказала.

Нада се, каже, да има довољно просвећених Срба и Српкиња који ће преузети моралну одговорност за сребреничку трагедију.

"То је обавеза сваког европског цивилизованог народа. И ми Аустријанци смо то морали научити након Хитлерових злочина, којима смо били саучесници, а од којих смо дуго окретали главе. Ми јесмо с једне стране били Хитлерове жртве, али смо били и саучесници у злочину. Мислим да оваква двострука спознаја још није допрла до простора бивше Југославије", рекао је, између осталог, Петрич.

Број коментара 15

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво